Tači traži kućni pritvor

Tači traži kućni pritvor

Bivši pripadnik OVK, Hašim Tači, optužen za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine, ponovo je od suda u Hagu zatražio da ga pusti na privremenu slobodu na Kosovo ili u jednu od dve države koje su dale garancije da će ga prihvatiti.

Kako je objavljeno na internet stranici suda, Tačijeva odbrana traži da sudija za prethodni postupak, Nikola Giju , zakaže usmenu raspravu o tom zahtevu na kojoj bi saslušao zvaničnike Kosovske policije i država koje su garantovale za Tačija.

Prošle godine, kada su Tačijevi branioci sudu prvi put predočili garancije „trećih država“, sudija Giju je odbio da predstavnike tih država sasluša konstatujući da Tači ne može biti privremeno oslobođen zbog rizika od bekstva, opstruisanja suda, zastrašivanja svedoka i ponavljanja krivičnog dela.

Tačijev branilac Greg Kiho ni u prvom, ni u ponovljenom zahtevu nije naveo koje su države garantovale za njegovog klijenta.

Prošle godine, međutim, Kiho je naznačio da jedna od tih država finansira sud čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Prema zvaničnim podacima suda, finansijski donatori su: Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD.

U novom zahtevu za privremeno oslobađanje, Tačijeva odbrana ukazuje da je on već 17 meseci u pritvoru u Sheveningenu , a da ne postoje ni naznake kada bi suđenje moglo početi.

Branilac Kiho pozvao se, pritom, na izdvojeno mišljenje sudije apelacionog veća Kaja Ambosa da je „za žaljenje praksa dugotrajnog pritvora pre početka suđenja“.

Odbrana je citirala i Ambosov stav iz aprila prošle godine da bi ponuda „treće države“ da prihvati optuženog „mogla biti važan, a možda i odlučujući faktor“ pri donošenju odluke o Tačijevom zahtevu za puštanje iz pritvora.

Takva konkretna i precizna ponuda „treće države“ u „budućim slučajevima(…) mogla bi biti snažan argument u korist puštanja na uslovnu slobodu“, naglasio je tada sudija Ambos, iako se složio sa odlukom većine da se odbije Tačijev tadašnji zahtev za privremeno oslobađanje.