Sankcije za ruske oligarhe

Sankcije za ruske oligarhe

Sjedinjene Države uvele su nove sankcije ruskim oligarsima aktivnim u oblasti nafte i nekretnina, u nastojanju da embargom obuhvate bliske saradnike predsednika Vladimira Putina, što predstavlja američki odgovor povodom ruske invazije na Ukrajinu.

Objavljujem da na spisak dodajemo desetine imena, među kojima je i jedan od najbogatijih ruskih milijardera. Za više od 50 ruskih oligarha, njihovih porodica i bliskih saradnika zabranjen je ulaz u Ameriku. I nastavljamo direktno da pomažemo Ukrajini”, rekao je Džozef Bajden tokom sastanka sa članovima svog kabineta.

Sankcije podrazumevaju potpunu blokadu osam oligarha i zvaničnika, kao i pojedinih njihovih kompanija, saopštila je Bela kuća. Na meti embarga našli su se imućni Rusi koji su bogatstvo i politički uticaj stekli zahvaljujući bliskim vezama sa Putinom.

Želimo da on i ljudi oko njega osete pritisak“, izjavila je predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki.

Među sankcionisanima je portparol Kremlja Dmitrij Peskov – koga je Bela kuća optužuje da je glavni promoter Putinove propagande, kao i Nikolaj Tokarev, izvršni direktor energetskog giganta Transnjefta. Na listi su se, uz njega, našle supruga, ćerke i dve kompanije čija su delatnost luksuzne nekretnine.

Pod američkim sankcijama našli su se milijarderi Boris i Arkadij Rotenberg, kao i nekoliko njihove članova porodice, ali i Ališer Usmanov, ruski tajkun i osnivač rudarske kompanije Metaloinvest, koga je Bela kuća opisala kao jednog od najbogatijih Rusa i bliskog Putinovog saveznika.

Vašington je poslednjih nedelja uveo nekoliko rundi sankcija koje su obuhvatile ruskog predsednika i Centralnu banku nakon što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu u najvećem napadu na jednu evropsku državu od Drugog svetskog rata.

Uz to biće uvedena vizna ograničenja za 19 ruskih oligarha, članove njihovih porodica i saradnika, navodi se u saopštenju Bele kuće. Sankcije će biti uvedene protiv entiteta i pojedinaca odgovornih za širenje dezinformacija u zemlji.

Taj potez omogućava da se SAD-a usklade sa merama koje je Evropska unija preduzela tokom nedelje.

EU je u ponedeljak, zbog ruske invazije na Ukrajinu, uvela sankcije za 26 osoba – uključujući oligarhe i poslovne ljude aktivne u naftnom, bankarskom i finansijskom sektoru. Mere su obuhvatale Peskova i Usmanova.