Savet bezbednosti o Kosovu 31. oktobra

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je za 31. oktobar zakazana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu.

Dačić je, gostujući na Radio televizije Srbije, rekao da je sednicu zakazala Južna Afrika koja je ovog meseca predsedavajuća SB UN.

Na pitanje da li vredi upozoravati medjunarodnu zajednicu da Priština sprema manipulaciju srpskim glasovima na predstojećim kosovskim izborima, on je rekao da “vredi i ne vredi jer oni to znaju”, ali će se učiniti sve što je moguće.

On je pozvao Srbe na Kosovu da glasaju za Srpsku listu, jer kako je ocenio to nije “stranačko pitanje”, već Priština želi da im neko drugi bira predstavnike i da u kosovski parlament udju Srbi koji su protiv državne politike Srbije.

Govoreći o zahtevima da prestane da lobira za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države, Dačić je rekao da ga to samo “inspiriše” jer to najviše delegitimizuje želju Prištine za nezavisnošću Kosova.

“Mi radimo svoj posao i to pokazuje da stvar nije gotova i Prištinu tera na kompromis”, rekao je Dačić.