Protesti u Hagu i Prištini zbog suđenja Tačiju

Protesti u Hagu i Prištini zbog suđenja Tačiju

U Hagu, 3. aprila počinje suđenje bivšem kosovskom predsedniku i jednom od vođi OVK, Hašimu Tačiju, ali i trojici pripadnika iste grupe – za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998-99. godine. Uoči početka suđenja zakazani su i protesti, kako u Prištini, tako i u Hagu, u znak podrške vođama OVK.

Na dan početka suđenja, kako je preneo švajcarski list na albanskom, Le Canton27.ch, u Hagu će biti održan i „opštenarodni protest“, u organizaciji Albanaca iz Holandije.

Njima će se, kako prenosi ovaj medij, pridružiti i Albanci koji žive u Švajcarskoj, i „sunarodnici iz cele Evrope“.

Uz moto „Za OVK, istinu i pravdu“, protest će trajati od 10 do 12 časova.

Dan pred početak suđenja, u nedelju 2. aprila protestovaće se i u Prištini, a u organizaciji platforme „Sloboda ima ime“, odnosno „Udruženja veterana OVK“.

Protest pod nazivom „Marš za pravdu“ zakazan je za 14 časova, a na njemu će, pored predstavnika Udruženja veterana OVK, učestvovati porodice poginulih pripadnika OVK, kao i Socijaldemokratska partija.

Organizacije proizišle iz OVK protive se Specijalizovanim većima Kosova još od pre njegovog osnivanja, na šta je podsetio i predsednik Udruženja veterana OVK Faton Kljinaku (Klinaku), navodeći da je razlog to što osnivanje ovih veća vide kao „pokušaj promene istine i istorije“.

Pokretanje ‘Procesa’ u Hagu ne bi trebalo prećutati. Nepravda koja se tamo čini našim drugovima, nepravda koja se čini Kosovu i njegovom oslobodilačkom ratu koji vodi OVK je velika“, poručio je Kljinaku u objavi na Fejsbuku, uz fotografiju kojom se poziva na protest.

Sa sličnom porukom na protest podrške OVK i u znak solidarnosti sa optuženima u Hagu, pozvao je i lider PDK Dardan Molićaj (Molliqaj), poručvši da početak haškog procesa „ne bi trebalo da prođe kao trivijalna, protokolarna vest“.

Za nas koji smatramo da se OVK ne može suditi, ovo je nepravedan proces bez obzira na presudu“, poručio je Molićaj.

Podsetimo, predsednica Specijalizovanih veća Kosova imenovala je krajem prošle godine sudsko veće za slučaj koji se vodi protiv Hašima Tačija i ostalih.

Uvodna izlaganja u ovom postupku bila su najavljena za 1. mart.

Sredinom februara meseca je, međutim, početak suđenja na zahtev odbrane odložen za 3. april, te su uvodna izlaganja odložena za period od 3. do 5. aprila.

Optužnica Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, prisilni nestanak, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Početak suđenja u ovom slučaju zakazan je za ponedeljak 3. april.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih. U toku je suđenje Pjetru Šalji.