Savet bezbednosti UN o Kosovu

0

Шеф УНМИК-а Захир Танин на седници Савета безбедности УН оптужио косовске власти за пребијање и незаконито хапшење двојице службеника мисије УН на Косову. Ставове Србије представљао је министар спољних послова Ивица Дачић, који је оштро осудио последње активности Приштине, попут упада јединица Росу на север Косова, хапшења Срба, пребројавање гласова из централне Србије у белим заштитним оделима. Седници је присуствовала и косовска амбасадорка у САД, Вљора Читаку.
Танин је жестоко је оптужио косовске власти са серију противправних потеза у вези са хапшењем и пребијањем двојице службеника мисије УН на Косову.
Танин је рекао да, према резултатима интерне истраге УН, двојица службеника нису повезана са било каквим криминалним делима, као и да их је косовска полиција ухапсила пошто су се јасно идентификовали као службеници УНМИК-а.
“Такође, имамо доказе о прекомерној употреби силе”, рекао је шеф УНМИК-а, наводећи да су им припадници косовске полиције нанели тешке телесне повреде.
Танин је рекао и да је косовска полиција, без овлашћења, задржала возило УНМИК-а и ухапсила службенике док су били наа званичној дужности.
“Косовске власти морају да истраже и позову починиоце на одговорност”, рекао је шеф УНМИК-а, наводећи да је о томе већ расправљао са представницима власти у Приштини.
Танин је поздравио напоре међународних фактора да се обнови дијалог и навео како је убеђен да споразум Београда и Приштине може да буде одржив само ако је заснован на одговорном деловању и уз учешће локалних заједница у дијалогу.
Оцењује да су парламентарни избори на КиМ показали промену у политичком окружењу и да су бирача одлучили да подрже неконвенционалне политичке кандидате који не деле ставове из прошлости.
Наводи да су области са српском већином на КиМ забележили највећу излазност у последње време и да ће Српска листа вероватно бити једина политичка група косовских Срба у парламенту и додаје да су међународни посматрачи позитивно оценили изборе, али да је било и изазова као што су финансирање кампање, застрашивање, притисак на бираче у областима са српском већином.
Ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић, а упркос наводима да јој термин не одговара, седници присуствује и Вљора Читаку.
Дачић осудио активности Приштине
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је на седници говорио о прекиду дијалога Београда и Приштине, истакавши да је Србија спремна да разговоре настави већ сутра ако се за то стекну услови.
Министар је рекао и да су ирационални и неприхватљиви покушаји успостављања вештачке равнотеже одговорности Београда и Приштине за прекид дијалога и објашњења да одлука о таксама представља одговор на такозвану кампању Србије за повлачење признања Косова.
“Наше активности су одговор на кампању за добијање признања, које тзв. Косово, уз помоћ неких од вас, води откад су прогласили независност. Ако већ позивате Србију да обустави кампању, очекујемо да позовете и Приштину да прекине са лобирањем, али и да сами прекинете то да радите”, рекао је Дачић.