Pozivi Srbima sa Severa na ispitivanje u policiji

Pozivi Srbima sa Severa na ispitivanje u policiji

Brojnim žiteljima na Severu Kosova već danima stižu pozivi za ispitivanje u policiji u svojstvu osumnjičenih. Iako se u njima ne precizira konkretno krivično delo, oni kojima je poziv i uručen pretpostavljaju da je u pitanju saslušanje u vezi sa decembarskim barikadama. To smatraju i advokati, ali i zamenik komandira KP regiona Sever, koji napominje da ovaj region samo asistira centralnoj direkciji u Prištini. Potvrdio je da je do sada više ljudi ispitano, a da niko nije uhapšen, piše Portal Kossev.

Više građana sa Severa Kosova javilo se našem portalu tvrdeći da im je u prethodnom periodu uručen poziv Kosovske policije, odnosno Direkcije za istraživanje teških zločina u Prištini.

U njemu se navodi da se pozivaju da se u svojstvu osumnjičenog prijave Direkciji za teške zločine u Mitrovici, kako bi bili saslušani u vezi sa slučajem br. 2022-DKR-59.

Ovaj poziv se zasniva na ovlašćenju tužioca slučaja iz Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo sa brojem PPN br. 16/23, u vezi sa krivičnim delima iz člana 127, 114, 403 i 401“, dodaje se u pozivu.

Takođe se navodi da osobe koje su pozvane imaju pravo da angažuju advokata koji bi bio prisutan tokom ispitivanja, a da će u suprotnom, policija angažovati branioca prema službenoj dužnosti.

Naglašava se da se „može zatražiti izdavanje naloga za hapšenje“ u slučaju da se osoba ne odazove pozivu i ne opravda to što nije došla.

U samom pozivu, međutim, nije precizirano zbog čega se konkretno ove osobe pozivaju na ispitivanje.

Jedan od građana severnog dela Kosovske Mitrovice čiji je identitet poznat redakciji, dobio je upravo ovakav poziv. Za naš portal govorio je pod uslovima anonimnosti.

Iako u samom dokumentu nije jasno naznačeno zbog čega se poziva na saslušanje, i to u svojstvu osumnjičenog, pretpostavlja da je to u vezi sa učešćem na decembarskim barikadama.

I on potvrđuje ono što nam je i više drugih građana, koji su dobili isti poziv, kazalo protekle nedelje, da ima onih koji su već išli na saslušanje i da su već ispitivani u vezi sa barikadama ovog decembra. Naš sagovornik, međutim, nije jedan od njih.

Naglašava da se on posavetovao sa advokatom koji mu je rekao da „postoji 50 odsto šansi da će biti uhapšen“, usled čega je, dodaje, za sada odbio da se odazove pozivu za ispitivanje.

Govoreći o decembarskim barikadama, tvrdi da je bio prinuđen da na njima učestvuje.

Niko nije svojom voljom išao tamo, ali sada, nažalost, kada dobijaju pozive, nikog nema da nas podrži… Neka opšta tišina vlada na tu temu“, tvrdi on.