Savet za nacionalnu bezbednost zbog Kosova

Savet za nacionalnu bezbednost zbog Kosova

U Beogradu će biti održan sastanak predstavnika službi za bezbednost zbog toga što je Kosovo apliciralo za članstvo u Savetu Evrope..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet za nacionalnu bezbednost okuplja najviše predstavnike iz sektora odbrane i bezbednosti u Srbiji, a njime predsedava šef države.

Na agendi sednice biće aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Vlasti Kosova potvrdile su 12. maja da su i zvanično podnele zahtev za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava sa sedištem u Strazburu, u Francuskoj.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Grvala je u video poruci, nakon podnošenja zahteva za članstvo u Savet Evrope, rekla da zvanična Priština otvara novo poglavlje. Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvek nije uspelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija.

Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Srbija sve vreme aktivno vodi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokira njegovo članstvo u međunarodne organizacije. Glavni saveznik Srbije u tom njenom nastojanju je Rusija.

Rusija je 16. marta ove godine isključena iz Saveta Evrope zbog agresije koju je 24. februara započela na Ukrajinu. Bez Rusije, dve trećine država članica te organizacije priznaje nezavisnost Kosova.

Ako se uzme u obzir da se odluke donose većinom glasova država članica, realna je mogućnost pristupanja Kosova Savetu Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svojoj reakciji na odluku Kosova 12. maja novinarima u Beogradu rekao da će Srbija “dati sve od sebe da pokaže da može da se bori”. “Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu, kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i miran, da sačuvamo stabilnost”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio i da “ovu igru vode ključne zapadne zemlje”, te da je Srbija “mala slobodarska zemlja koja čuva svoj suverenitet i pravo na svoje odlučivanje”.

“Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo”, naveo je on.