Šef CIA se sastao sa talibanima

0

Direktor Centralne obaveštajne agencija (CIA) Vilijam Berns sastao se sa političkim liderom talibana u Kabulu, dok se iz Avganistana evakuišu hiljade ljudi, prenele su agencije Asošijeted pres i Rojters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Berns se u ponedeljak sastao sa Abdulom Ganijem Baradarom, ali detalji razgovora nisu bili poznati. O sastanku je prvo izvestio dnevnik Vašington post. Porrtparol taliibana rekao je da nije upoznat sa tim sastankom, ali nije demantovao da je održan.

CIA je, kako podseća AP, u saradnji sa pakistanskim snagama uhapsila Baradara 2010. godine. Proveo je osam godina u pakistanskom zatvoru pre nego što je Trampova administracija ubedila Pakistan da ga oslobodi 2018. godine uoči mirovnih pregovora.

Talibanski lideri obećali su mir i bezbednost u Avganistanu i pokušali da se predstave kao umerena grupa, ali su mnogi Avganistanci skeptični i pokušavaju da napuste zemlju, što je dovelo do haosa na međunarodnom aerodromu u Kabulu.

Ima i sve više izveštaja o kršenju ljudskih prava u područjima pod kontrolom talibana što je podstaklo dodatna strahovanja u pogledu budućnosti Avganistana i sudbine onih koji pokušavaju da napuste zemlju pre predstojećeg američkog povlačenja.

O izbegličkoj krizi i kolapsu avganistanske vlade u utorak će, na virtulenom sastanku, raspravljati lideri G7, a jedna od tema biće i moguće produženje roka za povlačenje međunarodnih snaga da bi se obezbedilo više vremena za evakuaciju. Međutim, talibani su odbacili tu mogućnost.