Vesti i spinovi oko ustoličenja vladike Joanikija

0

Napetosti oko najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje bi trebalo da se održi 5. septembra se ne smiruju. Najavljeni su i protesti s namerom da se to ustoličenje spreči. Na prethodnim protestima nošena je parola „Cetinje ne sme pasti“. Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da država garantuje da će sve proteći mirno 5. septembra na Cetinju, za kada je zakazano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Uprava policije u potpunosti ima kontrolu nad svim što se dešava, a sve su službe spremne, deluju timski, bez trzavica”, rekao je Abazović. Paralelno sa rastom tenzija, crnogorski mediji su „poprište“ informacija i dezinformacija koje imaju za cilj da podignu političku „temperaturu“ do „pucanja“. Mediji u Crnoj Gori i Srbiji opširno izveštavaju o smeni Gojka Perovića sa dužnosti rektora Cetinjske Bogoslkovije i tvrde da je to „čin čistke Amfilohijevih ljudi“.

Pre smene Gojka Perovića, na nove dužnosti raspoređeni su doskorašnji sekretar MCP Obren Jovanović, cetinjski sveštenik Anđelko Boričić, dugogodišnji sekretar Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici Mirčeta Šljivančanin i paroh Grbaljski Mijajlo Backović .

To je samo jedna od pretpostavki koja na čin ustoličenja vladike Joanikija baca novu sumnju jer smenu perovića prikazuje kao politički čin.

Beogradski mediji , bliski vlastima, tvrde da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati ustoličenju na Cetinju. Sam Vučić je danas izjavio da nije dobio pozivnicu, a ako je bude dobio – razmisliće.

S druge strane, podgorička Pobjeda, bliska crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću, danas donosi tekst pun „ekskluzivnih saznanja“ i tvrdi da su „ stručnjaci iz ,,Kobri“, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procenu bezbednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića obavi 5. septembra na Cetinju“. Pobjeda prenosi „saznanja“ iz izvora u Beogradu i Podgorici.

Prema informacijama ovog lista, „operativci BIA su bili u nedelju na Cetinju, kako bi na licu mesta snimili atmosferu i proverili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije. Oni su delovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.

Prvi čovek ANB-a potražio je pomoć BIA radi organizacije bezbednosne zaštite povodom planirane ceremonije Crkve Srbije na Cetinju“. Pobjeda tvrdi da srpska tajna služba već duže značajno utiče na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, uključujući i ona koja su planirana za 5. septembar.

U cilju ostvarivanja intenzivne saradnje, ne samo povodom događaja 5. septembra, direktor ANB-a Dejan Vukšić je dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu. Za Beograd je slao i jednog od načelnika u ANB-u Bobana Stanovića, koji direktno odgovara Vukšiću i prvi je koordinator aktivnosti Agencije oko planiranih dešavanja na Cetinju“. Izvori Pobjede iz Beograda „ističu da je BIA ustupila šefovima ANB-a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, o vezama pojedinaca i patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji“.

,,Terenska opservacija“ 22. avgusta bio je tek jedan od zadataka operativaca BIA, kažu izvori Pobjede: „najmanje sedam agenata BIA već duže se nalazi u Crnoj Gori, jedna grupa je stacionirana u dva grada na Crnogorskom primorju – u Budvi i Baru, dok su ostali smešteni u Podgorici. Uočeni su njihovi kontakti sa nekim crnogorskim državljanima, od kojih su pojedini bili i članovi nekada zloglasnog Sedmog bataljona“. „Od pre tri dana su u Crnoj Gori i članovi ,,Kobri“, potvrđeno je Pobjedi iz bezbednosnih izvora“.

Domaće službe mogu, takva je procena zapadnih obaveštajnih izvora, nekako se nositi sa masom koja ne prelazi pet hiljada ljudi. Ako se na Cetinju okupi nekih desetak hiljada ljudi, ukoliko bude i radikalnijih grupa, to je već situacija koju je teško držati pod kontrolom, čak i ako danima ranije krenu uobičajena policijska zastrašivanja i privođenja“, tvrdi Pobjeda.

Prema informacijama Pobjede, u opciji su dva plana: da se ustoličenje obavi na Cetinju uz skraćenu ceremoniju, bez vernika Crkve Srbije ispred Cetinjskog manastira i bez svečanog ručka u bašti, kako je predviđeno pozivnicom-protokolom koju je Pobjeda objavila protekle sedmice.

Crnogorske bezbednosne službe uveravaju da je izvodljivo organizovati zaštitu tako dimenzioniranog događaja. Istina, to bi iziskivalo organizaciju prevoza, obezbeđenje zvanica i temeljnu akciju za sprečavanje građana koji protestuju da se primaknu Manastiru bliže od zgrade Biljarde. Prvi čovek ANB-a je, prema informacijama Pobjede, uveravao Krivokapića, Abazovića i ostale da bi mogao da se obezbedi javni red i mir i da ne dođe do težeg incidenta.

Drugi scenario, na kojem insistiraju radikalni elementi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i u srpskim klerikalnim organizacijama, poput pravoslavnog bratstva ,,Sveti Pantelejmon“ koje je organizovao pop-padobranac Mijajlo Backović, insistira da se grupe najzagriženijih vernika Srpske crkve okupe ispred Manastira. Prije desetak dana kontaktirane su u tom cilju, prema informacijama našeg lista, dve kriminalne grupe, jedna iz Budve, druga iz Nikšića, da stave na raspolaganje naoružane pripadnike klanova kao svojevrsno obezbeđenje.

– Ukoliko bi se to dozvolilo, to bi bio direktni podsticaj na nemire i sukobe i neminovno bi dovelo do teškog incidenta – kaže izvor Pobjede iz ANB-a.

Prema procenama ovog bezbednosnog eksperta, jedan deo vlasti, pre svega radikalni elementi iz parlamentarne većine, čak tu opciju smatraju – najboljom! Tvrde da bi sukobi „ograničenog dometa“ pogodovali uvođenju neke vrste neraspisanog vanrednog stanja, što bi Vladu nateralo na oštrije mere suspenzije građanskih prava i obračun sa političkim protivnicima iz suverenističkog bloka.

Očito, radikalizacija prilika suštinski pogoduje zagovornicima ideje „srpskog sveta“: da se pod krinkom borbe protiv nasilnog crnogorskog ekstremizma, razbije nalet sve snažnijeg građanskog bunta koji ne prihvata da u Crnoj Gori država jedino nacionalnim Crnogorcima uskraćuje verska prava. Istovremeno, pod punu kontrolu bi se stavila Vlada Crne Gore, koja bi u tom slučaju izgubila podršku zapadnih zemalja.

Prema saznanjima Pobjede, na adresu Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Podgorice stigla je pre nekoliko dana zanimljiva molba. Srpska kompanija ,,Stage pro“ zatražila je od administracije Glavnog grada da joj dostavi geodetske osnove ili ortofoto platoa kod Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zbog ,,događaja ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija“.

Zanimljiva molba koja rađa nedoumice, konstatuje Pobjeda. I postavlja pitanje: Da li to kompanija iz Srbije nije informisana da će ustoličenje biti na Cetinju ili su možda precizno informisani i angažovani za plan B – izmeštanje ustoličenja na rezervnu lokaciju, u Podgoricu?

Predsednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da će odluku o tome gde će biti ustoličen mitropolit Joanikije, na Cetinju ili u Podgorici, doneti Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Savjet bezbjednosti koji čine predsednik Skupštine Aleksa Bečić, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i predsednik države Milo Đukanović.