Šef policije Rebić odlazi u penziju

0

Direktor policije Vladimir Rebić 16. decembra odlazi sa mesta prvog operativnog čoveka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i ide u penziju, javljaju beogradski mediji.
U jeku velikih događaja koji su potresali našu zemlju i MUP Srbije – pucanje Srbima u leđa na Kosovu, afera „Jovanjica”, hapšenje Dijane Hrkalović… – direktor policije otišao je na godišnji odmor. Sada je već izvesno da će nakon toga otići u penziju. Već se pominju i imena pojedinih ljudi iz MUP-a koji su „u užem izboru” za mesto novog prvog operativnog čoveka policije, ali rano je govoriti o tome jer sve je u domenu spekulacija.
Vladimir Rebić važi za dobrog čoveka i čestitog policajca i bio je, kako se navodi, odličan načelnik Uprave saobraćajne policije, ali da se na poziciji direktora nije baš dobro snašao. Postavljen je na to veoma važno i odgovorno mesto u „nezgodno vreme”, u jeku političkih afera i spinova, rata „škaljaraca” i „kavčana” na beogradskim ulicama i nastanka Belivukove grupe.
Dok se još 2016. spekulisalo o Rebićevom imenovanju, jedan policijski sindikat upozoravao je da on nije čovek za to mesto, da nikada nije napisao nijednu krivičnu prijavu u karijeri i da ne zna ništa o finansijskim istragama, borbi protiv korupcije i borbi protiv organizovanih narko-grupa.
Kao prvi čovek policije Vladimir Rebić se nije mnogo pojavljivao u javnosti, a i kada bi se pojavio skoro da ništa konkretno ne bi rekao. Na sva pitanja u vezi sa radom policije i istragama aktuelnih slučajeva uglavnom su odgovarali ministri unutrašnjih poslova koji nisu policijski operativci već političke figure, prvo Nebojša Stefanović, a sada i Aleksandar Vulin.
Direktor policije Vladimir Rebić nedavno je bio i ispitivan na poligrafu u vezi sa slučajem „Jovanjica”, odnosno postupanjem Slobodana Milenkovića, načelnika Odeljenja za narkotike i Dušana Mitića, inspektora koji su priveli prvooptuženog u tom slučaju Predraga Koluviju. I ovo je takoreći presedan, jer nije zabeleženo u našoj zemlji da direktor policije bude ispitivan na detektoru laži.
Mediji prenose da bi Rebić trebalo da potpiše već napisano rešenje kojim se Milenković prebacuje u Odeljenje za ratne zločine i da se ne zna da li će i ko će to učiniti, pošto je direktor na odmoru.
Tokom 2016. Rebić je bio vršilac dužnosti direktora policije, a nakon što je u septembru raspisan konkurs, Vlada Srbije izabrala ga je na to mesto u punom mandatu. Postupak izbora Rebića bio je praćen u medijima i od stručne javnosti, jer je izbor direktora sprovođen nakon usvajanja novog zakona o policiji koji je trebalo da uspostavi sistem profesionalnog upravljanja kadrovima i karijernog napredovanja zaposlenih u MUP-u.