Server o nedostacima Sporazuma o Kosovu

Server o nedostacima  Sporazuma o Kosovu

Danijel Server, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, smatra da poslednja verzija aneksa za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beogarada i Prištine, o kojoj je bilo reči tokom razgovora u Ohridu, ima dva velika nedostatka.
Prvi je to što se ”fokusira na proces, a ne na suštinu”, što prema Serveru, pored ostalog, znači da se ne podrazumeva „obaveza priznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”, dok je drugi „ponovno odbijanje Srbije da potpiše”.
Server, u analizi na svom blogu navodi da novi sporazum predviđa i nadzornu grupu kojoj predsedava Evropska unija.
„Oni više obavezuju EU nego Srbiju i Kosovo. Štaviše, obaveza se ne proteže na priznavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, pošto sporazum o normalizaciji nije u ovoj referentnoj tački”, piše Server.
On još tvrdi da predsednik Aleksandar Vučić ponovo nije potpisao spoprazum u Ohridu jer se navodno „plaši unutrašnje reakcije u Srbiji”, gde, kako dalje tvrdi, „vladaju etničko-nacionalističke strasti i mržnja prema Albancima”.
”Zvaničnici EU i SAD žele da verujete da to nije važno. Ali jeste. Prema međunarodnom pravu, potpisani sporazumi obavezuju državu. Nepotpisani ne. Srbija može da se povuče iz svih sporazuma sa Kosovom, jer su nepotpisani. Ustvari, nije mnogo implementirano. Čak ni Kosovo. Potpisi bi napravili veliku razliku. Zato Vučić i pruža otpor”, piše Server.
Američki profesor kaže i da su Amerikanci i EU navodno izvršili veliki pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, dok su „zauzeli drugačiji pristup prema Vučiću”, i kako dodaje, „unapred ga nagradili”.
Time se, prema njegovim rečima, Vučiću daje „diplomatski prostor koji mu je potreban da odbije da potpiše”.
Server kaže da i da najnovija verzija aneksa „nema reciprocitet”.
„Srbija dobija samoupravu za svoje građane na Kosovu, ali Albanci koji žive na jugu Srbije nemaju ništa uporedivo”, dodaje američki profesor.
Takođe, Server navodi da „ne postoje ni rokovi za postizanje definisanih ciljeva”.
„Sporazum koji je fokusiran na proces bez potpisa ostavlja mnogo prostora budućim pregovorima…Verovatnije je da će to stvoriti dodatnu konfuziju nego mir”, kaže, pored ostalog, Server u analizi na svom blogu ”peacefare.net”.