Bild – Edi Rama sarađuje sa mafijom

0

Nemački „Bild“ oštro kritikuje stanje u Albaniji. Da li će Albaniji biti dozvoljen ulazak u EU? Albanija želi, Brisel ne smeta – a Nemačka izričito podržava pregovore o pristupanju sa ovom balkanskom državom, što potvrđuje njen veliki napredak u demokratizaciji. Međutim, ova zemlja tone u haos. Nalazi se na raskrsnici – hoće li ići ka demokratskom društvu ili postati Republika mafije, piše „Bild“.

Masovni protesti, bekstvo od policije i tužilaca, korumpirano policijsko rukovodstvo, bez ustavnog suda, kriza Vrhovnog suda – dokazuju da je Albanija, u svakom pogledu, u ozbiljnoj krizi.

“Bild“ upozorava da je jedan od razloga koji pokreće ulične proteste, optužba da je vlada premijera Edi Rame dobila izbore masovnom kupovinom glasova – uz pomoć i novca od mafije koja je vladala zemljom!
Od Ramine inauguracije, uzgoj marihuane se značajno proširio širom zemlje – pored krijumčarenja droge, to je postalo najvažnija industrijska grana u zemlji!

“Bild“ je objavio snimke telefonskih poziva koji pokazuju kako je pred opšte izbore 2017. godine, zloglasni baroni droge kupuju glasove za Socijalističku partiju Edija Rame. Oni obezbeđuju da određeni političari uđu u parlament. Objavljeno je šest snimaka.

Snimci su deo istrage albanske policije – takozvanog “slučaja 339/1”. Zvučne zapise snimili su albanski istražitelji pre parlamentarnih izbora 2017. godine. Od tada su oni u velikoj meri pod embargom.

Prema istražiteljima, snimci su samo uzorak iz cele zbirke prisluškivanih razgovora tokom nekoliko mjeseci 2017. godine.

Istražitelji koji rade na predmetima su ili ućutkani ili su pobegli u inozemstvo, piše „Bild“.

Radi se o baronima droge , mafijašu Astritu Avdilaju, koji je šef bande od najmanje 44 člana, koja se bavi mđunarodnom trgovinom drogom (kokain i heroin) u regionu oko luke Drač. On i njegova braća vode bandu iz gradića Šijaka.

Nkoliko meseci nakon izbora Avdilaj je uhapšen u vreme međunarodne istrage zajedno s drugim članovima klana. Uhapšena su i dva njegova brata. On je pušten na slobodu jer navodno ima depresije koje onemogućavaju boravak u zatvoru.

Snimci koje je „Bild“objavio svedoče kako je mafija zainteresovana da jednog političara proglasi kandidatom za Socijalističku partiju. I na kraju, kako da se osigura da ovaj političar i vladajuća Socijalistička partija Edija Rame budu izabrani. Socijalistički gradonačelnik Drača, drugog po veličini grada u Albaniji, takođe je bio uključen u ovu kriminalnu radnju.

Na snimcima se čuje kako mafijaški šef, zajedno sa loklanim političarima, gradonačelnikom Drača kupuje glasove. Drač i Vljora su važni centri za mafiju.
Prema istražiteljima, kokain i heroin dolaze u Albaniju preko tih luka. Odatle se droga – uključujući marihuanu koje se uzgaja širom Albanije – krijumčari u Italiju i severnu i centralnu Evropu. Tako se ostvaruju enormni profiti, navodi „Bild“.

Bivši ministar pravde Iilli Manjani izjavio za “Bild“ da postoji pakt između politike i mafije u Albaniji: politika osigurava poslovanje, mafija obezbeđuje glasove za političare, mafija ulaže novac od droge u nekretnine i političare koji tolerišu trgovinu drogom i pranje novca , U klanovskom sistemu Albanije, uzgajivači marihuane, koji gaje biljke za šefove, su srećni birači, a vlada im osigurava platu od prodaje droge.

Sve to nije neuobičajeno u mnogim balkanskim državama, kao i među Raminim pethodnicima u Albaniji – ali sistem je Rama usavršio kao nacionalni program. Dva ministra unutrašnjih poslova su već smenjena. Obojica su bili osumnjičeni da su bili deo bande krijumčara droge.

Trenutno je pod optužnicom bivši ministar unutrašnjih poslova Samir Tahiri. Rama i njegov tim su tradicionalno izbegavali zahtev da se pre izbora testiraju na drogu.
Čak i sam Rama se smatra čovekom čvrsto povezanim sa mafijom jer ga zapadni istražitelji i albanska opozicija optužuju da je kupovao glasove novcem od droge.

Snimci pokazuju da je Rama 11. septembra 2016. pozvao šefa regionalnog izbornog organa da pita da li je na izborima sve isteklo “kako je dogovoreno”. Odgovor je: “Da, šefe, sve što smo dogovorili“.

Bivši ministar pravde Manjani govori o zajedničkom projektu Rame i mafije: “Vlada štiti mafiju i dozvoljava njihov posao s drogom. Zauzvrat, bande i klanovi kupuju glasove birača za vladu.

Rama sve to poriče. On sebe vidi kao žrtvu zavere. Ali, snimci govore suprotno, navodi se u tekstu nemačkog „Bilda“.