Si Đinping još 5 godina na čelu Kine

Si Đinping još 5 godina na čelu Kine

Si Đinping dobio je i treći petogodišnji predsednički mandat na sednici kineskog parlamenta na kojoj je dodatno pooštrio kontrolu dok se Kina suočava sa sve većim izazovima kod kuće i na svetu.


Skoro 3.000 delegata kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa, jednoglasno je glasalo u Velikoj sali naroda za 69-godišnjeg Sija na izborima na kojima nije bilo drugog kandidata. Si Đinping produžava svoju već desetogodišnju vlast usred sve većih tenzija u odnosima sa Vašingtonom i Zapadom u vezi sa Tajvanom, Rusijom, trgovinom i ljudskim pravima, navodi Rojters.


Kineska ekonomija porasla je samo tri odsto prošle godine, što je među najgorim rezultatima za proteklih nekoliko decenija, a tokom parlamenta Peking je postavio cilj rasta za ovu godinu od oko pet odsto.


Si je postavio uslove za još jedan petogodišnji ciklus kada je ukinuo ograničenja predsedničkog mandata 2018. godine i postao najmoćniji lider Kine od Mao Cedunga, koji je osnovao Narodnu Republiku.


Funkcija kineskog predsednika je uglavnom protokolarna, a Sijev glavni položaj moći je produžen prošlog oktobra kada mu je ponovo potvrđen petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije.