Skupština Kosova o izborima – 22. avgusta

0

Plenarna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se glasati o raspuštanju Skupštine Kosova biće održana 22. avgusta, izjavio je šef poslaničke grupe LDK, Avdulah Hoti.
Predsedništvo Skupštine Kosova sastalo se danas kako bi raspravljalo o datumu održavanja plenarne sednice na kojoj će se glasati o raspuštanju skupštine. Do sastanka je došlo nešto više od dve nedelje nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku zbog poziva Kancelarije specijalnog tužioca da da iskaz u svojstvu osumnjičenog.

U kosovskim medijima spekulisalo se da je do odlaganja raspuštanja skupštine došlo zbog činjenice da većina stranaka nije bila spremna za vanredne izbore. Na kraju, sednicu predsedništva zakazao je predsedavajući Skupštine Kosova, Kadri Veselji koji je bio optuživan da zajedno sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem odlaže odluku o raspisivanju vanrednih izbora zato što njihovoj partiji, PDK, više odgovara da se predloži novi mandatar vlade.

Međutim, nijedna od drugih partija od kojih se velika većina izjasnila u korist raspisivanja izbora, nije podnela zahtev za zakazivanje sednice Skupštine Kosova.

Za raspuštanje kosovske skupštine potrebno je dve trećina glasova svih poslanika, odnosno 81 glas.

Inače, do Veseljijeve odluke o sazivanju sednice Predsedništva za zakazivanje ove sednice došlo je dva dana pre održavanja izborne sednice članstva LDK na kojoj je dosadašnjem lideru, Isi Mustafi poveren još jedan mandat. Pre zakazivanja sednice Predsedništva, Veselji je obavestio kosovskog predsednika da vladajuća koalicija PAN nema predlog za novog mandatara vlade, što je bila jedna od ustavnih opcija kojom bi se izbegli vanredni izbori.

Ukoliko 22. avgusta dođe do raspuštanja Skupštine, počeće da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik Hašim Tači mora da raspiše nove opšte izbore. Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine.