Skupština Srbije danas o Kosovu

0

Posle šest godina Skupština Srbije će danas raspravljati o Kosovu I Metohiji.

Sednici će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. U petak je objavljen Izveštaj Kancelarije o dijalogu Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije od 2013. do maja 2019. na 98 strana. Izveštaj je dostupan poslanicima i javnosti, kako su najavili predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke.

Na sednicu neće doći deo opozicije koji i dalje bojkotuje rad parlamenta i podržava proteste „1 od 5 miliona“. Opozicija će sednicu pratiti i komentarisati iz skupštinskog hola. Opozicioni poslanici traže da im vlast dostavi ne samo Izveštaj kancelarije za KiM već i izveštaj o dijalogu u kom bi bili navedene sve informacije o zvaničnim i kako su rekli tajnim pregovorima. Jedan od formalnih zahteva protesta „1 od 5 miliona“ je i da vlast objavi plan za Kosovo.

Poslanici koji budu prisustvovali sednici imaće duplo vreme za raspravu, na predlog SNS, a osim šefova poslaničkih grupa moći će da diskutuju svi poslanici koji to požele.
Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS (105 poslanika), kaže da će naprednjaci glasati za izveštaj koji će predstaviti poslanicima predsednik Vučić.

Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije ( 22 poslanika), potvrdio je dolazak ove poslaničke grupe još prošle nedelje i naglasio da je sada na opoziciji da pokaže odgovornost, ili neodgovornost.

Podršku Vučićevom izveštaju, kako je najavljeno, daće i Partija ujedinjenih penzionera (devet poslanika), Jedinstvena Srbija (šest poslanika), Pokret socijalista – Narodna seljačka stranka (pet poslanika), Savez Vojvođanskih Mađara (pet poslanika) i poslanička grupa

Socijaldemokratske partije Srbije (10 poslanika) Rasima LJajića.

Sednici o Kosovu Metohiji prisustvovaće i poslanici Srpske radikalne stranke (22 poslanika), ali još nije poznato da li će oni podržati predloženi izveštaj. Nemanja Šarović, funkcioner i poslanik ove stranke, kaže za naš list da će radikali svoje stavove izneti u raspravi.

Ovu sednicu o KiM neće bojkotovati poslanička grupa LDP-LSV-SDA Sandžaka (devet poslanika). Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je opoziciju da se odazove na poziv za sednicu skupštine o Kosovu.

On navodi da ovo nije vreme za dokazivanje opozicione „pravovernosti i partijske poslušnosti“ kao i da je „potreban kompromis sa kosovskim Albancima po svaku cenu“. I predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak potvrdio je dolazak, ali i istakao da je ovo sedma ili osma sednica na temu Kosova kojoj je prisustvovao i da „nijedna nije donela konkretni rezultat“.

Poslanici Stranke moderne Srbije (šest poslanika) koje predvodi Tatjana Macura, i koji su 2016. uglavnom izabrani na listi Dosta je bilo Saše Radulovića, najavili su da dolaze i da prekidaju bojkot. Naveli su da su tako odlučili nezavisno od ove sednice, zbog važnosti parlamenta. Iz opozicionog Saveza za Srbiju saopšteno je da je svako ko raskine bojkot raskinuo Sporazum za Srbiju, zajednički dokument šire opozicije, potpisan tokom protesta „1 od 5 miliona“.

Poslanici iz grupacija koji su potpisali Sporazum sa narodom najavili su nastavak bojkota. To je poslanička grupa Za spas Srbije, u kojoj je troje iz Narodne stranke Vuka Jeremića koji bojkotuju, dok Đorđe Vukadinović, politikolog, izjavljuje da se još koleba.

Sednicu bojkotuje i grupe Samostalnih poslanika gde su dvoje u Stranci slobode i pravde. Dragan Đilas, lider SSP, kaže da nijedan pravi opozicioni poslanik neće prisustvovati ovoj sednici parlamenta.
Pri bojkotu je ostalo i 15 poslanika Demokratske stranke, kao i četiri poslanika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

Boško Obradović, lider Dveri (tri poslanika), kaže da će njegova stranka poštovati Sporazum sa narodom i da će nastaviti da bojkotuju rad parlamenta sve dok se ne ispune zahtevi sa protesta „1 od 5 miliona“.
Poslanici Demokratske stranke Srbije, koja niti je potpisala Sporazum, niti je u SZS (dva poslanika), ipak neće prisustvovati današnjoj sednici.
Pokret Dosta je bilo (tri poslanika) koji takođe nisu u Savezu i nisu potpisnici Sporazuma takođe su najavili da će bojkotovati sednicu.

Od 21 poslanika koji ne pripada nijednom poslaničkom klubu, postoji verovatnoća da će možda njih cetvorica prisustvovati sednici o Kosovu i Metohiji, i to Muamer Zukorlić, Jahja Ferhatović, Dragan Jovanović i Mladen Grujić, koji su nekada bili članovi Nove Srbije Velimira Ilića. Sednici će po svemu sudeći prisustvovati i Miladin Ševrlić, koji je doskora bio deo poslaničkog kluba Dveri.

Dva poslanika Zelene stranke biće u skupštinskoj sali i kako za Danas kaže Goran Čabradi, saslušaće predloge i izveštaj, ali neće učestvovati u diskusiji i neće glasati.

Nezavisni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković neće učestvovati u raspravi i smatra da je sadržaj Izveštaja o KiM jedno veliko ništa.