Slovenija – nove poplave i klizišta

Slovenija - nove poplave i klizišta

Vodostaj reka u Sloveniji i dalje raste, posebno u severnim i istočnim delovima zemlje. Vodostaj raste i u onim rečnim slivovima koji su bili zahvaćeni prethodnim poplavama. Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije izdala je narandžasto upozorenje za celu zemlju, osim za severozapadni deo koji je obojen žutom bojom. Pojedine manje reke u centralnom delu zemlje mogle bi već tokom noći naglo da porastu. Zbog izmenjenih uslova odvodnjavanja posle poslednjih poplava na deonicama gde su izmenjeni rečni tokovi i korita, kao i na mestima gde još ima nanosa od klizišta, vode od padavina će teći drugačije nego inače.


Geološki zavod Slovenije upozorava na povećan rizik od ponovnog aktiviranja klizišta na područjima na kojima su se ona aktivirala tokom nedavne katastrofe, piše „Delo“. Nevreme sa jakom kišom i vetrom već je juče izazvalo probleme. U opštini Kopar jak vetar oštetio je krov osnovne škole Šmarje i natkrivenu tribinu stadiona Bonifika.


U prestonici je voda poplavila nekoliko podruma i puteva, a neki vozači morali su da se spasavaju iz poplavljenih podvožnjaka. Meštani su posebno zabrinuti zbog klizišta. Na području Škofjela dio građana je iz predostrožnosti evakuisan.


Komandant slovenačke civilne odbrane Srečko Šestan ponovio je da su pripadnici civilne odbrane u pripravnosti. Iako je prognoza za danas bolja, preporučio je građanima da budu oprezni.