Putin nagradio bugarskog špijuna

0

Predsednik Rusije Vladimir Putin nagradio je Nikolaja Malinova, bivšeg člana bugarskog parlamenta optuženog za špijuniranje. Putin mu je lično uručio Orden prijateljstva u Kremlju, javlja Radio Slobodna Evropa.

Nikolaj Malinov prikazan je 4. novembra na fotografijama u Kremlju, gde je primio nagradu od Putina, a kasnije je dao intervju za rusku državnu TV.

Bugarski tužioci prošlog meseca su objavili da su Malinova formalno optužili za špijuniranje i pranje novca za ruske organizacije.

Pušten je iz pritvora 10. septembra, nakon što je platio kauciju od 25.000 eura, uz naredbu da ne sme napustiti zemlju.

Međutim, 4. novembra bugarski glavni tužilac Sotir Cacarov objavio je da je Malinov dobio posebno sudsko odobrenje da putuje van zemlje, u periodu od 1. do 5. novembra.
Malinov, bivši parlamentarni poslanik iz Bugarske socijalističke partije, odnedavno je na čelu proruske nevladine organizacije pod nazivom Nacionalni pokret rusofila.

Optužen je za prenošenje bugarskih državnih tajni dvema ruskim organizacijama – Društvu dvoglavih orlova i Ruskom institutu za strateške studije.

Cacarov je prošlog meseca rekao da su informacije koje je, kako se navodi u optužnici, Malinov direktno prenio ruskim grupama, povredile nacionalnu sigurnost i da su deo pokušaja vršenja uticaja na spoljnu politiku bugarske vlade prema Rusiji i Zapadu.

Malinov je u Kremlju dobio nagradu Orden prijateljstva, zajedno s novčanom nagradom od 2,5 miliona rubalja (oko 360 000 eura). Nagrada se dodeljuje za “posebne zasluge u promovisanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog poštovanja među narodima”, navode iz Kremlja.

Nekoliko sati nakon što je primio nagradu, Malinov je dao intervju za državni televizijski kanal Rusija-24.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime