Smena vlasti u Makedoniji

Smena vlasti u Makedoniji

Vatromet, zurle i bubnjevi označili su kraj vladavine makedonskih socijaldemokrata i nekadašnjih albanskih gerilaca, pošto su njihovi rivali – VMRO-DPMNE i koalicija “Vlen” (Znam) osvojili više nego dovoljno mandata za formiranje nove vlade u Severnoj Makedoniji. Na predsedničkim izborima, kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova dobila dvostruko više glasova od predsednika Steve Pendarovskog. “Tihi bojkot” predsedničkih izbora u mestima u kojima najveći uticaj ima DUI, Alija Ahmetija.


Već posle 60 odsto prebrojanih glasačkih listića, bilo je jasno da je ova država dobila novu predsednicu – Gordana Siljanovska Davkova ubedljivo je pobedila dosadašnjeg predsednika Stevu Pendarovskog i postala prva žena na čelu Severne Makedonije.


“Rezultati su jasni i nemam nameru detaljno da ih obrazlažem. Prema rezultatima, želim da čestitam pobednicima i poželim im uspešan rad u narednih pet godina”, rekao je Stevo Pendarovski, koji je u nekoliko navrata tokom dana upozoravao na “tihi bojkot“ predsedničkih izbora u sredinama u kojima su “građani sprečavani da uzmu drugi glasački listić”.


Kritike Pendarevskog, indirektno, upućene su liderima Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija koji su, doduše ne javno, pozivali albanske birače da ne glasaju na predsedničkim izborima, pa su na nekoliko biračkih mesta glasačke kutije za predsedničke izbore ostale prazne.


Gordana Siljanovska Davkova, iz drugog pokušaja, uspela je da postane predsednica Severne Makedonije, pošto je pre pet godina u drugom krugu izgubila upravo od Pendarovskog.


“Iskreno se, već nekoliko sati, pitam čime sam zaslužila ovu čast. Znam da sam se spremila, znam da sam se posvetila kampanji, znam da sam govorilo ono što mislim… Nagrada je za mene neprocenjiva”, rekla je Gordana Siljanovska Davkova.


Kao i rival, kritikovala je političke stranke koje su pozivale na bojkot izbora, navodeći da su “makedonski građani bez obzira na etničku pripadnost dali glas onima kojima su želeli”.


“Obećavam da ću biti predsednica svih građana Makedonije – svih etničkih grupa, članovima svih partija i onih koji to nisu”, obećala je nova predsednica Severne Makedonije.


Poput Pendarovskog, mnogo pre nego što su objavljeni prvi rezultati, poraz na parlamentarnim izborima priznao je Socijaldemokratski savez Makedonije, pa je potpredsednica te stranke Sonja Lukarevska navela da rukovodstvo treba da prihvati odgovornost za izborne rezultate.


“Uspeli smo da napravimo mnogo promena kada se radi o platama, penzijama i članstvu u NATO-u. Rukovodstvo treba da prihvati odgovornost. Budno ćemo pratiti poteze nove vlasti”, rekla je Lukarevska.


Rezultati izbora u Severnoj Makedoniji, iako očekivani, predstavljaju dramatičan politički zaokret u odnosu na stanje od pre osam godina, kada je SDSM predvođen Zoranom Zaevim, posle serije protesta i korupcionaških skandala čelnika VMRO-DPMNE, uspeo da formira većinu u Sobranju, obećavajući oštru borbu protiv korupcije i brz put u EU.


Kako su godine prolazile, socijaldemokrate su se, polako, hvatale u mrežu korupcije, dok su evroatlantske integracije, zahvaljujući prvo grčkim, a posle i bugarskim pritiscima ostale zaglavljene negde između Skoplja i Brisela.


Na albanskoj strani političke scene u Severnoj Makedoniji, svega desetak hiljada glasova deli glavne rivale, DUI Alija Ahmetija i koaliciju Vlen, sastavljene od otpadnika iz redova Ahmetijeve stranke, Alijanse za Albance, Pokreta Vesa, Demokratskog pokreta i makedonske podružnice pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.


Prema najavama, buduću vladajućim koaliciju činiće VMRO-DPMNE i Vlen, što praktično znači da će se Ahmetijeva stranka, po prvi put od kada su Ohridskim sporazumom 2001. godine albanski gerilci prekomandovani u poslaničke klupe, naći u opoziciji.


Od izbora 2002. godine, održani u sklopu Ohridskog sporazuma kojim je završen konflikt u Severnoj Makedoniji, manjinski partner svake vlade bila je najsnažnija albanska stranka, odnosno DUI.


Neuspeh prilikom formiranja vlade, neminovno, uvukao bi ovu državu u novu političku krizu, koja bi dodatno iskomplikovala ionako složen put Skoplja ka Briselu.


U predizbornoj trci, jedno istraživanje javnog mnenja pokazalo se inidkativnim, pošto je pokazalo da je oko 70 odsto stanovnika Severne Makedonije nezadovoljno pravcem kojim ide ova država. Jednako je, kako se čini, značajna i dilema da li je VMRO-DPMNE politička snaga koja zemlju može da izvuče iz krize.