Lavrov o hapšenju službenika UNMIK-a

0

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, izjavio je da je ponašanje kosovskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina i službenika UNMIK-a, Mihaila Krasnoščenka, „apsolutno neprihvatljivo“ i da „ne može biti ničim opravdano“.

Kako je ocenio, kosovske vlasti odavno su se otele kontroli onih, kako je istakao, koji njima rukovode.

„Njihovi pokušaji da liše našeg predstavnika diplomatskog statusa je veoma ozbiljno pitanje i na njega treba da reaguju predstavnici UN.

Šef misije UN je zauzeo svoju poziciju i neće podržavati izjave vlasti Kosova“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi, odgovarajući na pitanje kako Rusija komentariše nameru kosovskih vlasti da ruskog prestavnika u UN liše diplomatskog statusa.

On je ocenio da su se kosovske vlasti odavno otele kontroli onih koji obično njima rukovode.

„U suštini, oni nikoga ne slušaju, a pokušali su da njima rukovode i EU i SAD“, naveo je Lavrov.
Po njegovim rečima, zbog pokroviteljstva Zapada vlasti u Prištini imaju osećaj nekažnjivosti i, kako je rekao, mogu da rade šta god hoće.

Naveo je da će se Moskva čvrsto zalagati da Rezoluciju 1244 poštuju svi.
„Prihvatićemo svako rešenje koje je će biti prihvaćeno tokom slobodnog, uzajamno prihvatljivog procesa između Prištine i Beograda“, dodao je Lavrov.

Ranije danas, kako je preneo RTK, kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopštio je da je ruski državljanin Mihail Krasnosčenkov, koga je pre nekoliko dana uhapsila kosovska policija nakon ometanja policijske operacije na severu Kosova, proglašen personom „non grata“.