Soroš: „Počeo je treći svetski rat“

Soroš: „Počeo je treći svetski rat“

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi biti ‘početak trećeg svetskog rata’ koji bi mogao značiti kraj civilizacije, upozorio je poznati filantrop i bivši finansijer Džordž Soroš.

U žestokom napadu na ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog čelnika Si Đinpinga na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Soroš je upozorio da su autokratski režimi u usponu i da globalna ekonomija ide prema depresiji.

Soros, omražena figura desnice u SAD-u i u drugim dijelovima svijeta, takođe je žestoko kritikovao bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog, kako je rekao, ugađanja Moskvi i Pekingu.

S obzirom na to da je raspoloženje u Davosu već otprije očajno zbog rata u Ukrajini, Soros je podigao sumornu retoriku.

– Invazija je možda bila početak trećeg svetskog rata i naša civilizacija ga možda neće preživeti, rekao je Soroš.

– Invazija na Ukrajinu nije došla iz vedra neba. Svet je sve više uključen u borbu između dva sistema upravljanja koji su međusobno dijametralno suprotni: otvorenog društva i zatvorenog društva, izjavio je.

91-godišnji bivši vlasnik moćnog fonda rekao je da se atmosfera počela da okreće protiv otvorenih društava nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. – Represivni režimi sada su u porastu, a otvorena društva su pod opsadom. Danas Kina i Rusija predstavljaju najveću pretnju otvorenom društvu, tvrdi Soroš.

Soroš, koji je pre 30 godina predvodio špekulativni finansijski napad nakon čega je funta izbačena iz evropskog mehanizma, rekao je da je Evropa dobro odgovorila na krizu izazvanu ruskom invazijom.

– Biće potrebno dosta vremena da se razrade detalji, ali čini se da se Evropa kreće u pravom smeru. Odgovorila je na invaziju na Ukrajinu većom brzinom, jedinstvom i snagom nego ikada pre u svojoj istoriji. Ali evropska zavisnost o ruskim fosilnim gorivima i dalje je preterana, uglavnom zbog merkantilističke politike koju je provodila bivša kancelarka Angela Merkel. Sklopila je posebne poslove s Rusijom za snabdevanje gasom i učinila Kinu najvećim nemačkim izvoznim tržištem. To je Nemačku učinilo najboljom ekonomijom u Evropi, ali sada se za to plaća visoka cena. Nemačku ekonomiju treba preorijentisati. A to će dugo trajati, ocenio je on.

Soroš je rekao da je Putin dobio Sijev pristanak za invaziju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. No, insistira na tome da kineski vođa nije tako jak koliko je verovao.

– Si krije veliku tajnu. Nikada nije rekao koneskom narodu da je primio vakcinu dizajniranu za izvornu varijantu virusa iz Vuhana, a koja pruža slabu zaštitu od novih varijanti, rekao je Soroš.

Soros je rekao da Si nije bio u stanju ‘to otvoreno da kaže’ jer je bio u delikatnom trenutku svoje karijere. – Njegov drugi mandat ističe u jesen 2022. i želi da bude imenovan za treći mandat, što je događaj bez presedana i čime bi na kraju postao doživotni vladar.

– Kineska zatvaranja kojima se bore protiv covida-19, gurnula su privredu u slobodan pad, ali Si nije mogao da prizna da je pogrešio, rekao je on.

– Posle krize s nekretninama, šteta će biti tolika da će uticati na globalnu ekonomiju. S prekidom lanaca snabdevanja, globalna inflacija verojatno će se pretvoriti u globalnu depresiju, smatra Soroš.

– Suprotno općim očekivanjima, Si možda neće dobiti svoj željeni treći mandat zbog grešaka koje je napravio, predviđa Soroš.

Dok besni rat, borba protiv klimatskih promena mora da zauzme drugo mesto, ali stručnjaci kažu da smo zaostali i da su klimatske promene na putu da postanu nepovratne. To bi mogao biti kraj naše civilizacije. Najbolji način da sačuvamo civilizaciju je da porazimo Putina, rekao je Soroš.