SPC: Vlasti Ukrajine ukidaju pravoslavlje

SPC: Vlasti Ukrajine ukidaju pravoslavlje

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da se nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, kao jedinom kanonskom i zakonitom crkvom u toj zemlji, vrši ”državni teror” i da ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, verovatno i krajnji cilj, brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini. “Ukrajinska pravoslavna crkva je, kao što je opštepoznato, jedina kanonska i zakonita pravoslavna crkva u Ukrajini, a ujedno i najveća verska organizacija u toj zemlji. Ona je priznata od svih pravoslavnih crkava u svetu, kao i od svih inoslavnih crkava i konfesija, dok nekanonsku, raskolničku strukturu koja, iako naziva sebe pravoslavnom crkvom Ukrajine i nema ni najosnovnije atribute crkvenosti, priznaju samo četiri pravoslavne crkve, koje po broju svojih vernika čine veoma mali procenat u pravoslavnoj vaseljeni”, navode iz SPC. “Naravno, i kad bi brojčana nesrazmera bila u korist nekanonske strukture, to jest na uštrb kanonske crkve, to u ontološkoj ravni ne bi izmenilo ništa: crkva je crkva, a ilegalna parasinagoga može postati crkva isključivo kroz pokajanje i kanonsku proceduru, nikako nečijim potezom pera”, poručuje se u saopštenju.


Ukrajinska pravoslavna crkva nije, kako ističu, nikakva “zaraćena strana”, nego živa i delatna crkva božja u jedinstvu vere i liturgijskom opštenju sa Ruskom pravoslavnom crkvom i pravoslavnim crkvama uopšte.


”Ratove, pravedne i nepravedne, vode države, a ne crkve. Čudovišnog je karaktera i sam tretman neke crkve kao neprijatelja zbog činjenice da pripadnici tragično sukobljenih strana, ukoliko su vernici, jesu vernici jedne te iste crkve. Crkva je uvek za mir, stalno se moli za mir i čini sve što može da neprijateljstvo i mržnju među ljudima i narodima zamene prijateljstvo i ljubav. Crkva ne deli ljude na ‘svoje’ i ‘tuđe’, ‘domaće’ i ‘strance’; ona se trudi da, u ime Boga koji je ljubav, voli sve i pastirski brine o spasenju duša i života svih kojima su bratska ljubav i pomoć potrebne”, dodaje se u saopštenju.


Najbolji primer takvog stava i ponašanja daje nam, ističu iz SPC, Ukrajinska pravoslavna crkva – njen prvojerarh, mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije, njen episkopat, sveštenstvo, monaštvo i verni narod.


”Zbog toga Srpska pravoslavna crkva sa dubokom zabrinutošću, tugom i sastradalnom bratskom ljubavlju gleda ‘trpljenje svetih’ u Ukrajini, gleda pritiske, nasilje i progone koje aktuelna ukrajinska vlast vrši protiv kanonske crkve, a time i protiv većine vlastitih građana, s obzirom na činjenicu da je reč o najvećoj verskoj zajednici u zemlji”, navodi se u saopštenju.


Progoni su, kako podsećaju, kulminirali upravo poslednjih dana nasilnim otimanjem hramova u korist pseudocrkvene raskolničke strukture, koja ima status svojeobrazne “državne crkve” i neformalne inkvizicije.


”Najavljen je i predstojeći vrhunac terora, verna repriza sovjetskog gonjenja crkve – izgon 250 monaha i više stotina profesora i studenata teologije iz Kijevo-pečerske lavre, vekovnog duhovnog izvorišta i središta svete Rusije, krstionice istočnoslovenskog hrišćanstva i pravoslavlja u savremenoj Ukrajini, Rusiji i Belorusiji. Kijevo-pečerska lavra sa svojim svetinjama nije samo simbol i centar pravoslavne Ukrajine i, šire, “ruskoga sveta” (ma kako ko tumačio taj termin) nego i nepresušni živonosni izvor duhovnosti vasceloga pravoslavlja”, dodaju iz SPC.


Štaviše, duhovno i kulturno blago lavre jeste izuzetno važan i svima vidljiv elemenat ne samo ukrajinske i sveruske nego i svetske kulturne baštine, navode u sopštenju.


“U svetlu ovih činjenica, odluka sadašnjeg državnog rukovodstva Ukrajine da mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju protera iz lavre nije drugo do, kako upozoravaju iz SPC, sinonim užasavajućeg državnog terora nad crkvom, kao i najgrubljeg kršenja njenih osnovnih prava, verske slobode i slobode savesti uopšte”, ističu iz SPC.


”Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, verovatno i krajnji cilj, brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini da bi se izmenio kod i istorijski identitet koji je crkva mukotrpno izgrađivala i čuvala u toku vekova, od svetoga kneza Vladimira do danas”, navodi se u saopštenju.


“Osećajući i znajući da jedina postojeća Pravoslavna crkva u Ukrajini, na čelu sa mitropolitom kijevskim Onufrijem, hrabro i smireno nosi svoj krst i sa nadom uzlazi na Hristovu i svoju Golgotu, uvereni smo da će Raspeti i Vaskrsli Gospod – zbog duboke vere, praštanja i ljubavi prema svima, pa i prema neprijateljima po njihovom sopstvenom izboru – dati snage svojoj crkvi da izdrži sva stradanja koja treba i mora da podnese”, dodaju.


“Istovremeno podižemo svoj vapijući glas protiv užasne nepravde, protiv državnog terora nad crkvom u Ukrajini koji ‘vapije na nebo’. Nadamo se da će crkve i verske zajednice, kao i institucije i organizacije kojima je stalo do mira, pravde i kakvog-takvog poretka u svetu, osuditi flagrantno kršenje verskih prava i sloboda u Ukrajini. Moleći se usrdno Gospodu za prekid bratoubilačkog rata u Ukrajini i za što skorije uspostavljanje blagoslovenog mira u njoj, sa verom, nadom i ljubavlju iščekujemo trijumf krsta i Vaskrsenja Hristovoga nad silama tame, zla i smrti. Krstu tvome klanjamo se, Hriste, i sveto Vaskrsenje tvoje slavimo”, navodi se u saopštenju SPC koje potpisuje patrijarh srpski i predsednik Svetog arhijerejskog Sinoda Porfirije.