Srbi bojkotovali izbore na Severu Kosova

Srbi bojkotovali izbore  na Severu Kosova

Izbori u četiri opštine na Severu Kosova su završeni izborom gradonačelnika albanske nacionalnosti. Srbi su bojkotovali izbore i prve ocene su da su izbori nedemokratski, jer su u sredinama nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom za gradonačelnike izabrani Albanci. Srpska strana saopštila je da je na izborima glasalo svega 13 pripadnika srpske nacionalnosti i 1566 Albanaca.

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ ocenila je da su Srbi bojkotovali izbore.

Što se tiče administracije izbora, primećena je improvizacija izbornog procesa, počevši od izbornog procesa u kontejnerima, koji su zamenili oko 70% uobičajenih biračkih centara. Improvizovani birački centri locirani su duž glavnih puteva, udaljeni od stambenih naselja, pa su za potencijalne birače bili teško dostupni. Takođe, većina biračkih mesta je spojena u alternativne biračke centre, gde je broj upisanih birača po centru dostigao oko 6.000”, navodi se u saopštenju.

Bezbednost izbornog procesa garantovala je Kosovska policija koja je bila prisutna u blizini svih biračkih mesta. Kao rezultat toga, izborni proces je završen bez ikakvih incidenata ili ugrožavanja njegovog integriteta.

Pored DnD-a, izborni proces u svakom biračkom centru pratili su i posmatrači dve lokalne nevladine organizacije koje deluju na severu Kosova.

Dok je u sredinama naseljenim srpskom zajednicom došlo do gotovo potpunog bojkota izbora, u sredinama u kojima živi albanska zajednica evidentan je veći trend glasanja. Na ovaj način, iako su izbori ispunili minimalne zakonske kriterijume, oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će se iz njih nastati”, zaključuje se u saopštenju.