Italiji fali milion radnika

Italiji fali milion radnika

Italiji je potrebno milion novih radnika u nekoliko privrednih grana, izjavila je ministarka rada Maria Elvira Kalderone. Sve više starijih ljudi napušta tržište rada, a teško je naći nove radnike koji bi popunili ta radna mesta, rekla je Kalderone.

Vlada radi na tome da kompanije obezbede potrebnu radnu snagu, posebno zbog ekološke i digitalne transformacije na tržištu rada, rekla je ministarka, dodajući da je glavni cilj da se zaposli svaki radno sposoban građanin Italije. istaknuvši i da je glavni cilj zaposliti svakog građanina i građanku Italije.

Nestašica radne snage posebno je izražena u turizmu. Ugostiteljski sektor žali se na slab odaziv na ponude, ali i na manjak kvalifikacija kandidata za posao. Poljoprivredi u letnim mesecima i sezoni žetve treba najmanje sto hiljada radnika.

Naglasili su da su im hitno potrebni vozači traktora, vrtlari i berači voća i povrća. Traže i kvalifikovane radnike u digitalnom sektoru, poljoprivredne tehničare koji znaju da upravljaju dronovima, čitaju meteorološke podatke i koriste IT alate.