Srbi u Hrvatskoj meta mržnje

0

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer smatra da su Srbi manjina u Hrvatskoj koja je najizloženija napadima iz mržnje, netolerancije, dodajući da razume da to kod Srba stvara nesigurnost i da su uplašeni, ali i da su kolateralna šteta jedne atmosfere koja se u toj zemlji stvara i protiv koje se svakodnevno bore koliko mogu.

Ističe da hrvatska vlada nije odgovorna za takvu atmosferu.

„Moram reći, s obzirom da je to počelo da se identifikuje sa politikom vlade Republike Hrvatske, da to nije tačno. Vlada Hrvatske gradi sistem zaštite nacionalnih manjinskih prava, ja sam jedan od onih svedoka koji je u svemu tome i koji je stalno u kontaktu sa predsednikom vlade i ministrima i mogu reći da prema takvoj politici vlade postoji velikog otpora”, rekao je Tolnauer za Tanjug.

Prema njegovim rečima napade na Srbe u Hrvatskoj istovremeno treba da razumeti i kao napade na vladu Hrvatske i njenu politiku prema zaštiti kulturnog i nacionalnog identiteta manjina, a pogotovo na pitanje njihove integracije.

„Da je to tako svedoče i reakcije predsednika vlade i predsednika Sabora, ali nažalost ne i predsednice Republike, što je u ovom trenutku vezano sa činjenicom da se Hrvatska nalazi u predizbornom periodu”, objašnjava Tolnauer.

„Međutim, kao što vidite, mi živimo u prošlosti”, rekao je on, dodavši da se politika evropskog kursa koju vodi Plenković suočava sa kritikama i otporom.

Prema njegovom viđenju, Hrvatska mora mnoge stvari menjati, naročito u obrazovnom sistemu po pitanju istorije.

„Mora se promeniti nedopustivo koketiranje sa jednom sramnom prošlošću od koje bi se svako normalan stideo, a to je jedan veliki deo koketiranja sa prošlošću i simpatijama prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), koje hrvatska vlada apsolutno ne podržava”, poručio je Tolnauer.

On je dodao da ne želi da se kreira stav da deluje kao advokat hrvatske vlade i da brani vladu, naglasivši da aktuelna vlast u Zagrebu nije ta koja podupire takvu politiku.

„S obzirom da smo mi jedno demokratsko društvo tu nema dovoljno instrumenata kako da se prevenira to što svako iznosi stavove koji nalaze plodno tlo ovde”, smatra on.

Tolnauer ističe da treba prestati sa ratovanjem ovde.

„Rat je 1995. završen, znaju se sve okolnosti, ko je bio ko i šta je bilo, mi ne možemo biti više u tome i mi u Savetu stvarno podržavamo takvu politiku i trudimo se koliko možemo za sve pripadnike nacionalnih manjina, ne samo za Srbe”, rekao je on.

Kako kaže, pored svih tih nemilih događaja i brutalnosti prema Srbima, oni kao Savet nisu obeshrabreni.

„Svakako je to pitanje koje moramo raščistiti do kraja. I mislim da se u tom pravcu ide. Hrvatska je članica EU. Mi ćemo kao Savet težiti da se ta pitanja rešavaju, a naročito da se kazne krivci za ovakve napade, ali i one koji kreiraju takvu atmosferu da dovedemo pred licem pravde”, zaključio je Tolnauer.