Srbija bez euro 3 motora?

0

Srbija bi mogla da zabrani uvoz vozila sa euro 3 motorom tek 2021, najavio je ministar Goran Trivan. Zabrana tek za dve godine mogla bi dodatno da ostari već dovoljno star vozni park, jer u našu zemlju godišnje uđe više od 73.000 automobila starijih od 13 godina, a sve zemlje regiona već su zabranile uvoz za euro 3 motore.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan istakao je da je realno da tek od 2021. godine u Srbiji stupi na snagu zabrana uvoza euro 3 vozila i da bi, po njegovom mišljenju, bilo dobro razmisliti i o ukidanju uvoza euro 4.

Kako je naglasio, to je jedna od mera koja je neophodna za smanjenje zagađenja vazduha, kao i borbu sa opasnim otpadom, ali i za veću bezbednosti na putevima. Međutim, da li je rok od dve godine kasno?Sve zemlje u okruženju koje, poput Srbije, nisu članice EU, a pritom imaju sličan ili čak i niži životni standard, već su stavile veto na uvoz euro 3 motora.

BiH je to učinila još 2016, a od 1. juna ove godine zabranila je i uvoz euro 4 vozila. Severna Makedonija je pre četiri i po godina stavila rampu na uvoz vozila starijih od 15 godina. Crna Gora je krajem prošle godine zabranila uvoz četvorotočkaša sa euro 3 motorom, dok je Albanija početkom ove godine otišla čak i dalje, zabranivši ulazak na tržište automobila iz inostranstva koji ne ispunjavaju euro 5 normu ili su starija od 10 godina.

To znači da Srbija već ozbiljno kasni za regionom.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime