Srbija – svi podaci na jednom Portalu

0

Građani Srbije od danas mogu na jednom mestu da vide sve svoje podatke, iz svih registara – od podataka iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – matična knjiga rođenih i venčanih, zatim iz Ministarstva unutrašnjih poslova – lična karta, pasoš, prebivalište, državljanstvo, boravište, vozačka dozvola, registracija vozila i oružje u legalnom posedu. Tu su i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fond) i podaci Republičkog geodetskog zavoda, gde možete videti i svoje nepokretnosti. Korisnici novog Portala elekronske uprave mogu da dobiju sve ove podatke.

Portal ima unapređeni dizajn, prilagođen je i mobilnim uređajima, a omogućavanjem dvofaktorske autentifikacije pomoću mobilnog telefona praktično je uvedena i m-Uprava (m-government), odnosno mogućnost da građani i privreda kompletnu komunikaciju sa državom obavljaju putem mobilnog telefona. Oko 980.000 starih korisnika Portala eUprave biće automatski prebačeni i nastaviće da koriste novi portal. Oni koji su portal koristili pomoću korisničkog imena i lozinke moći će tako i da nastave, uz rok do 1. juna da elektronski pošalju ličnu kartu, kako se utvrdio njihov identitet. Svi koji su imali kvalifikovani elektronski sertifikat takođe nastavljaju da ga koriste i oni mogu sami da generišu elektronski identitet i za korišćenje novog načina prijave pomoću mobilnog telefona i 2-faktorske autentikacije. Iako se zove Portal, to je zapravo kompletan informacioni sistem koji nudi brojne pogodnosti građanima.

Da bi se građani lakše snašli u stotinama usluga na portalu mogu naći sekciju sa 8 podmenija – porodični život, vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, studiranje, tražim posao, kupovina nepokretnosti i otpočinjanje poslovanja i osnivanje firme. Kada uđu u jedan porodični događaj, podaci su organizovani po principu najčešćih pitanja i odgovora, pa tako mogu da saznaju šta je esDnevnik ili šta im je potrebno, gde i kada mogu da upišu dete u vrtić. Sa trenutno oko 300 pitanja i odgovora na portalu pokrven je najveći deo situacija u kojima mogu građani da se nađu.