Srušio se ruski super-avion

0

Model najnovijeg ruskog višenamenskog borbenog aviona pete generacije Suhoj Su-57 srušio se jutros prilikom testiranja na istoku Rusije, u regiji Kabarovsk, objavile su tamošnje vlasti. Pilot je uspeo da se na vrijeme katapultira iz kabine i prošao je bez ozleda. Avion se srušio u tajgu i potpuno je uništen.
Su-57, ranije poznat i pod oznakama T-50 i PAK FA, najnovija je generacija ruskih borbenih aviona i u toku je njegovo testiranje pre stavljanja u upotrebu. Reč je o petoj generaciji aviona čija je namena uništavanje ciljeva u vazduhu, na zemlji i na moru. Avion može da razvije razviti nadzvučnu brzinu, poseduje “stelt” tehnologiju ometanja radara odnosno “nevidljivosti” i opremljen je najsavremenijom tehnologijom.
Doseže maksimalnu brzinu od 2400 kilometara na sat, uz brzinu krstarenja od čak 1.800 kilometara na sat. Procenjuje se da će mu cena biti od 50 do 70 miliona dolara.
Ruske vlasti formirale su posebnu komisiju da utvrdi uzrok havarije. Nema sumnje da će ovaj incident dodatno usporiti projekt razvoja supersoničnog borbenog aviona koji je zamišljen kao odgovor na američke F22 Raptore i F-35 Lightning II, ali i napredne kineske lovce J20.
Inače, Su-57 je već godinama u razvojnoj fazi, testiran je čak i u Siriji, a iako ruske vlasti često najavljuju da će krenuti u širu proizvodnju, to se još uvek nije dogodilo. Avion svake godine pokazuju na velikoj paradi u Moskvi.