Mišković gradi mini grad?

0

Pored satelitskog grada Singidunum u Surčinu, na području Beograda, koji će biti izgrađen kod Dobanovačke petlje, kompanija Delta Real Estate koja posluje u sklopu Delta Holdinga, Miroslava Miškovića, planira izgradnju sličnog grada u malom.
Plan detaljne regulacije područja privredne zone Autoput, koji je urađen krajem prošle godine na zahtev kompanije, predviđa mogućnost gradnje privrednog parka na 40 hektara u blizini aerodroma Nikola Tesla, neposredno uz auto-put Beograd-Zagreb.
Tu parcelu u vlasništvu Delte, kako piše “Poslovni dnevnik”, čini poljoprivredno zemljište, ali je nedavno učinjen još jedan korak prema gradnji buduće privredne zone koja će obuhvatiti savremene tehnološke industrijske parkove, ali i stambeni kompleks po sistemu Live&Work.
Naime, vlada Srbije nedavno je donela rešenje kojim se utvrđuje javni interes za izvlaštenje zemljišta i objekata za izgradnju energetske, saobraćajne i komunalne infrastrukture na lokaciji budućeg Deltinog parka.
Međutim, kako tvrde u kompaniji Delta Real Estate, gradnja ovog velikog projekta nije u planu sljedeće godine.
“Plan svakako postoji, imamo i zemljište, ali projekat još nije pripremljen”, rekli su za “eKapiju” dodajući da još nije poznata vrednost investicije.
Kompanija u 2020. godini želi da izgradi novu poslovnu zgradu Delta Holdinga u Beogradu i tri trgovačka centra.
Izgradnja novog poslovno-stambenog kompleksa biće šansa ne samo za kompanije koje se bave visokogradnjom, već i za one iz područja područja saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, budući da na toj parceli trenutno nema pristupnih prometnica, kao ni vodovodne, kanalizacijske, elektroenergetske, gasne i toplovodne mreže.
Projekat Singidunum planiran je na površini od 220 hektara u katastarskoj opštini Dobanovci u sklopu Opštine Surčin.
Singidunum će imati sve osobine savremenog satelitskog grada: stambeni kompleksa u blizini industrijske zone, koji će obuhvaćati industrijski park, stambeno-poslovni centar, vrtiće, školu, bolnicu i druge sadržaje.
Plan za izgradnju Singidunuma vodi kompanija Singidunum-buildings iz Beograda koja je i finansijer projekta, a u njenom vlasništvu je više od 300 hektara u tom području. Planirano je 3.000 stambenih jedinica za oko 9.000 stanovnika.