Stejt department i EU o utakmici u Novom Pazaru

Stejt department i EU o utakmici u Novom Pazaru

Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbedno nastavi”, reakcija je neimenovanog portparola američkog Stejt departmenta povodom incidenta na fudbalskoj utakmici Super Lige između Novog Pazara i beogradskog Partizana, na pitanje Glasa Amerike.

Zbog skandiranja haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivanja “Nož, žica, Srebrenica”, utakmica između Novog Pazara i Partizana je u nedelju, 8. avgusta prekinuta na 40 minuta.

Takođe, u svojoj reakciji Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije, istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda.

“Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Potrebno je odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru Glasu Amerike.