Kijev: Rusi kreću u „konačni udar“

Kijev: Rusi kreću u „konačni udar“

Rusija će pokušati da izvede „konačni udar“ na Ukrajinu, izjavio je sekretar ukrajinskog Veća bezbednosti Oleksij Danilov. On je apelovao na zapadne sile da ubrzaju dostavu oružja Ukrajini. Danilov je izjavio da će Rusi taj “konačni udar” započeti 24. februara, na godišnjicu pokretanja invazije, ili, kako je rekao, tokom marta.

– Za tako nešto pripremamo se svaki dan . Prvo i zadnje pitanje uvek je oružje koje nam treba da bismo se obranili od agresora, rekao je Danilov.

Kijev već nedeljama tvrdi da Rusija priprema novu ofanzivu, a spekulira se da bi u napad opet mogli krenuti iz smera Belorusije.

Ukrajina je od Zapada zatražila da ubrza slanje oružja u jeku ruskih raketnih napada i pojačanog pritiska na ukrajinsku vojsku na istočnom frontu.

Prema ukrajinskim vojnim izvorima, Rusija je u poslednja 24 sata izvela više od 70 raketnih napada, a u gradu Dnjepar u napadu na stambenu zgradu poginulo je najmanje 40 ljudi.

U okolini grada Bahmuta, u Donjecku, granatirano je više od 15 naselja, uključujući i Soledar gde dve strane već dva nedelje vode žestoki rovovski rat.