Stigli ruski transporteri

0

Deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije, danas je izloženo u niškoj kasarni “Mija Stanimirović”.

U kasarni je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je zahvalio Ruskoj Federaciji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

“Hvala predsedniku Putinu. Mi ovo nismo platili, dobili smo na poklon, važno je da to naši građani znaju”, naglasio je Vučić.

On je najavio da će do kraja godine iz Rusije stići i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili koje je Rusija donirala.
Vučić je rekao da je reč o značajno unapređenim i remontovanim vozilima za koje Srbija nije morala ništa da plati, a koja su značajno unapredila operativne mogućnosti Vojske Srbije.

„Hvala Putinu i Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon snaži našu gotovost“, rekao je on.

On je, osvrnuvši se na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962.godine, kazao da se ne radi o “starinskom oružju”, kako neki tvrde, već da smo dobili gotovo potpuno nova vozila, koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu da pucaju u pokretu, za šta Vojska Srbije do sada nije imala mogućnost.

On je dodao da će do kraja godine stići i četiri borbena helikoptera Mi-35, tri transportna helikoptera Mi-17, kao i dodatna vozila BRDM-2MS i tenkovi T-72.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Rumunija zaustavila transport tih vozila Vučić je kratko odgovorio: “Jesu zaustavili dunavskim putem, ali ovo je palo s’ neba. Stići će… I ovo je stiglo uprkos protivljenju nekih… Ovo je nama potrebno za očuvanje suvereniteta i preventivno za onoga ko bi pomislio da ugrozi naš suverenitet. Mi nemamo osvajačkih planova, ovo nam treba samo da zaštitimo zemlju”, rekao je Vučić.