Suzavac u Ljubljani

0

Mirni protesti u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše sinoć su u centru Ljubljane eskalirali u nasilne, pa je policija u rasterivanju demonstranata upotrebila vodeni top i suzavac.

Neprijavljene proteste organizovale su neke grupe preko društvenih mreža, izražavajući nezadovoljstvo zaoštravanjem protivepidemijskih mera vlade. One su uvedene u sredu, a zahtevaju Kovid potvrde o vakcinisanosti, preležanom Kovidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti i rad, za prevoz javnim transportom, odlazak u trgovačke centre,poštu, u banku, pa i obilazak lekara ako nije reč o hitnom slučaju.

Policija je saopštila da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam hiljada ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Kada je masa odbila da se povuče, policija je bila prisiljena da interveniše prisilnim sredstvima.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs je rekao da se radilo o “reprizi” nasilnih izgreda u prestolnici od prošle godine, kad su – kako je zapisao – na njih pozivale i neke opozicione stranke levice.

Nasiljem i vandalizmom iskazuje se kako se levi fašizam izvodi u praksi, napisao je Hojs.

Premijer Janez Janša je izjavio da “vlada neće popuštati pred nikakvim pritiscima” u pogledu zaoštrenih protivepidemijskih mera.

“Ustrajaćemo na merama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog”, naveo je Janša, dodavši kako je policija postupila po zakonu, i da tužilaštvo i sudstvo više ne bi smeli da tolerišu pretnje i nasilje, nego da pokreću postupke.