Kosovo dobija oficira za vezu sa Europolom

Kosovo dobija oficira za vezu sa Europolom

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je objavio da je postignut dogovor sa Europolom da Kosovo ima oficira za vezu sa evropskom policijskom organizacijom, prenosi Danas.

Danas smo završili potpisivanje sporazuma sa Europolom, sa izvršnom direktorkom, Katrin De Bol, kojim je Kosovu omogućeno imenovanje zvaničnog oficira za vezu u Europolu i uspostavljena je sigurna linija komunikacije i razmene informacija sa Europolom“, rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima ovaj sporazum omogućava sigurnu razmenu informacija u borbi protiv međunarodnog kriminala i korupcije.

Ovi sporazumi će omogućiti saradnju i direktnu i sigurnu razmenu informacija Kosova, Europola i država članica Evropske unije.“

Svečlja je dodao da su potpisani sporazumi dokaz daljeg unapređenja saradnje Kosovske policije i Europola.

Naša zajednička posvećenost povećanju bilateralnih i multilateralnih sporazuma za međunarodnu policijsku saradnju nastaviće se velikom dinamikom“, kazao je Svečlja.

Do sada veze kosovske sa Europolom su prvo išle kroz misiju UNMIK-a na Kosovu a nakon uspostavljanja misije Euleksa preko nje.

Ovo je prvi put da se obezbeđuje direktna veza Policije Kosova sa Europolom.

Kosovo u dva pokušaja nije uspelo da se učlani u Interpol, dok je Svečlja pre nekoliko dana najavio da će se ponovo tokom sledeće godine kandidovati za prijem u toj organizaciji.