Sve više migranta

0

Od početka novembra povećan je broj migranata u opštinama i gradovima u blizini srpsko-mađarske granice. Samo prošlog meseca više od 2.000 migranata sprečeno je da ilegalno uđe u Mađarsku, što je i najviše zabeleženih pokušaja prelazaka u jednom mesecu. Zbog pojave migranata u centru grada u Kanjiži je posle tri godine aktiviran štab za vanredne situacije. Povećan je i broj grupa migranata koje se kreću u Subotici, po napuštenim salašima i šumama u blizini srpsko-mađarske granice. Centar u Preševu prethodnih godinu dana prihvatao je samo urgentne slučajeve. Sada je tamo prebačen deo migranata sa severa zemlje.
Prema podacima Komeserijata za izbeglice i migracije u Centrima za prihvat tražilaca azila širom Srbije smešteno je 4.300 migranata. Iako ima mesta za njih 6.000, nekoliko stotina ih je van centara.

Migrantima je Srbija usputna stanica pa ne žele zadržavanje i probleme s policijom. U centrima za prihvat primenjuje se kućni red. U Vranju je tako, u prethodne dve godine, prijavljen samo jedan incident s lokalnim stanovništvom.

“Problem su oni koji ne žele prihvat u centrima. Žive u nekontrolisanim uslovima i stvaraju i nekad velike probleme s domicijalnim stanovništvom, dakle to je problem”, navodi Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije.

Za sprečavanje nelegalnih prelazaka granice, registrovanje stranaca odnosno migranata, ali i zaštitu građana i njihove imovine, nadležna je policija.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime