Svedok: „OVK mi otela i ubila brata“

Svedok: „OVK mi otela i ubila brata“

Zaštićeni svedok optužbe opisao je na haškom suđenju bivšem komandantu „OVK“ Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, kako mu je, u leto 1998, „OVK“ otela i ubila brata.

Zajedno s Tačijem, za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba „OVK“ Kadri Veselji (Kadri Veseli), Redžep Seljimi i Jakup Krasnići .

Svedok, koji je pod šifrom 4586 iskaz dao na albanskom jeziku, preko video veze, izjavio je da su, u julu 1998. pripadnici „OVK“, na kontrolnom punktu u selu Drenovac kod Orahovca, zaustavili automobil u kojem su bili on, njegov brat i još tri člana porodice.

Svedokovog brata su, zatim, albanski vojnici odveli drugim vozilom, a članovima porodice je, posle tri sata, bilo dozvoljeno da nastave put.

U narednim danima, svedok je u Drenovcu pokušavao da pronađe i poseti brata, ali mu „OVK“ to nje dozvolila.

Svog brata, svedok više nikada nije video živog, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni godinama kasnije.

Posle iskaza svedoka 4586, suđenje Tačiju je prekinuto i biće nastavljeno 14. avgusta, posle letnje pauze u radu suda.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su objavili identitet 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima „OVK“ stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identitet još 25 žrtava biće obelodanjen tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, prema optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je „OVK“ smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba „OVK“: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj kosovskoj vladi, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Ševeningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.