Špijunirali na Tviteru

0

Dvoje bivših zaposlenika Tvitera i jedan Saudijac optuženi su u SAD-u zbog špijunaže na toj društvenoj mreži u korist Rijada, objavilo je američko pravosuđe.

Ali Alzabarah, Ahmad Abouamo i Ahmed Almutairi su “saudijski agenti”, navodi se u saopštenju federalnog tužioca u Kaliforniji Dejvida Andersona.

Abouamo je uhapšen u Sijetlu, dok se za drugu dvojicu sumnja da su u Saudijskoj Arabiji I izdati su nalozi za njihovo hapšenje. Optuženi su pretraživali sisteme Tvitera radi pribavljanja ličnih podataka protivnika saudijskog režima I više hiljada drugih korisnika društvene mreže, rekao je Anderson.

Abouamo je uhapšen u utorak u Sijetlu, dok su druga dvojica, kako se veruje, u Saudijskoj Arabiji.

Ahmed Almutairi je osumnjičen da je bio veza dvojice tehničara Tvitera i saudijske vlade.

Prema optužnici njih je vodio neimenovani saudijski zvaničnik “povezan sa članom kraljevske porodice”, za kojeg Vašington post tvrdi da je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed Bin Salman.

Nećemo dozoliti da američke kompanije ili američka tehnologija postanu oruđe strane represije, kršeći američke zakone, tvrdi tužilac Anderson.

Jednom od uhapšenih, Abouamou, je , kako se tvrdi plaćeno više od 300 hiljada dolara, za špijunski rad na Tviteru.

Nijima se stavlja na dušu da su kontroliali više od 6000 tviter naloga protivnika saudijskog režima I neovlašćeno prikupljali informacije.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime