Talibani: Žene mogu da se kreću samo sa pratnjom

Talibani: Žene mogu da se kreću samo sa pratnjom

Talibani su objavili da u Avganistanu žene, koje hoće da putuju na duže distance, moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice, u novom znaku uvođenja strože politike uprkos prvobitnim obećanjima.

Preporuka koju je 26. decembra objavilo ministarstvo za promociju vrline i sprečavanje poroka u talibanskoj vladi i koje crikuliše na društvenim mrežama takođe poziva vozače da ne primaju u svoja vozila žene koje ne nose “islamski veo”, prenela je agencija AFP.

“Žene koje putuju dalje od 45 milja (72 kilometara ) ne mogu da idu bez pratnje jednog bliskog člana porodice”, rekao je za Frans pres portparol ministarstva talibanske vlade Sadek Akif Muhadžir i dodao da pratilac mora biti muškarac.

Ova direktiva data je nekoliko nedelja posle zahteva ministarstva upućenog avganistanskim televizijama da više ne emituju serije ili feljtone u kojima igraju žene, i da osiguraju da voditeljke nose “islamski veo”.

Talibani ne preciziraju šta misle pod “islamski veo” i da li se radi samo o marami, koju već nosi većina avganistanskih žena, ili o velu koji pokriva više.

Od dolaska na vlast u avgustu talibani su uveli razne restrikcije ženama i devojčicama uprkos prvobitnim obećanjima prema kojima će njihov režim biti manje strog nego za vreme njihove prve vladavine od 1996. do 2001. godine.

U više provincija lokalne vlasti prihvatile su ponovo da otvore škole za devojčice, iako mnoge devojčice širom zemlje i dalje ne mogu da idu u školu.

Ranije u decembru ukaz u ime vrhovnog vođe pokreta zatražio je da se poštuju prava žena, ali nije pominjao pravo na obrazovanje.