Tenzije pred ustoličenje Joanikija

0

Bezbednosna situacija pred ustoličenje novog mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija, 5. septembra na Cetinju, nepovoljna“. Ocenio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović.

“Operativnim radom došli smo do saznanja da postoje ekstremi sa obe strane i da planiraju radikalizaciju”, kazao je Sekulović.

Mitropolija SPC u Crnoj Gori je najavila da će 5. septembar na ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, doći patrijarh srpski Porfirije i drugi najviši predstavnici SPC.

Ustoličenju Joanikija protive se crnogorske nacionalne organizacije, Opština Cetinje i opoziciona Demokratska partija socijalista koji najavljuju dolazak i protestne skupove na Cetinju. Smatraju da taj čin predstavlja nagoveštaj „okupacije“ Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet“.

“Postavlja se suštinsko pitanje da li je do te mere nepovoljno da se skupovi zabrane, ili ćemo dozvoliti da građani koriste svoja Ustavom zagarantovana prava”, rekao je ministar Sekulović crnogorskim novinarima.

“Crna Gora je stvorena na Cetinju, ne smemo da dozvolimo da ova sadašnja Crna Gora umre na Cetinju”, rekao je Sekulović.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je rekao da ne postoje saznanja da će navijačke grupe iz susednih država doći tog dana na Cetinje da “brane manastir”.

“Nije rat, nije vanredno stanje, mi garantujemo ljudima bezbednost u objektivnim okolnostima”, kazao je on.

Dodao je da za 5. nije prijavljen skup, ali da očekuje da ukoliko se ljudi i tog dana “spontano okupe” da “brane najveće vrednosti” onda očekuje da oni budu mirni.

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić kazao je da će svi političari koji 5. septembra dođu nepozvani na Cetinje, nebitno na kom skupu budu, snositi posebnu odgovornost.

I dok iz Vlade upozoravaju na nepovoljnu bezbednosnu situaciju povodom predstojećih događaja na Cetinju, ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u toku su pripreme za doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija čiji je dolazak najavljen za subotu 4. septembra.

Ispred hrama je u toku postavljanje bine, a iz Mitropolije su najavili da će se povodom Porfirijevog dolaska iz okolnih mjesta i gradova “sliti litije u jedno more” da dočekaju patrijarha SPC.

Pripreme su u toku i ispred Cetinjskog manastira gde je dopremljen materijal za podizanje zaštitne ograde.

Kako navodi Cetinjski list komunalna policija intervenisala je zahtevajući da se uputi zvaničan zahtev za njeno postavljanje, u suprotnom ona će morati da bude uklonjena.

Poslanik Demorkatske partije socijalista (DPS) i bivši premijer, Duško Marković pozvao je predsednika Skupštine Aleksu Bečića da zakaže hitnu sednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda – donošenje Rezolucije o zaustavljanju daljih podela i očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori.

Ako stvari na Cetinju izmaknu kontroli, i krenu po zlu, više neće biti važno ko je započeo, i ko je kriv – već jedino ko je mogao, a nije sprečio sukobe”, naveo je Marković.

I predsednik države i lider DPS Milo Đukanović takođe je 28. avgusta najavio mogućnost da u nedelju dođe na Cetinje, ukoliko SPC ne odustane od ideje da ustoličenje Joanikija obavi u Cetinjskom manastiru.

Direktor policije Zoran Brđanin kazao je da će, ukoliko predsednik države dođe na Cetinje, preduzeti mere da sačuvaju njegovu bezbednost, kao i svih štićenih ličnosti.

Premijer Zdravko Krivokapić je istog dana kada se oglasio predsednik Đukanović saopštio da neće da ide na Cetinje (5. septembra). On je rekao da je to njegov doprinos pomirenju i pokušaju da se ne pravi sukob tamo gde ga nema.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske SPC su saopštili da su pozivnice DF-u upućene pre konačne odluke da se ustoličenje Joanikija na Cetinju održi samo uz prisustvo patrijarha SPC Porfirija, episkopa i predstavnika crkvenih opština.

Mitropolija crnogorsko primorska SPC je 27. avgusta saopštila da odustaje od organizovanog okupljanja vernika ispred Cetinjskog manastira već da će ustoličenje biti održano uz prisustvo patrijarha Porfirija, episkopa i predstavnika crkvenih opština.

Ustoličenjem treba da bude fromalizovana odluka Sabora SPC u Beogradu iz maja ove godine, kojom je Joanikije izabran za novog mitropolita SPC u Crnoj Gori. Na tom mestu naslediće Amfilohija koji je prošle godine preminuo od posledica COVID-19.