Banane u Srbiju, kokain u Crnu Goru

Banane u Srbiju, kokain u Crnu Goru

Jedan od tri kontejnera koje je Budimir Krstović kupio u Ekvadoru, odmah nakon dolaska u Crnu Goru otpremljen je za Srbiju, ali u njemu su bile samo banane.

Jedan od preostala dva, bio je pun kokaina i završio je u hangaru Krstovićeve firme u Zeti.

To se navodi u rešenju sudskog veća podgoričkog Višeg suda, kojim su preinačili odluku sudije za istragu – da ne odredi pritvor Budimiru i njegovoj kćerci Marini, osumnjičenima za šverc 1.400 kilograma kokaina.

Dodaje se da se osnovano žalbom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici konstatuje da je sudija za istragu Radomir Ivanović nepravilno postupio, kada je odbio njihov predlog da odredi pritvor okrivljenima za krijumčarenje droge.

U obrazloženju te odluke navodi se da je Budimir Krstović tokom jula i avgusta u Ekvadoru nabavio kokain, a da je njegova kćerka Marina doprinela izvršenju krivičnog dela…

Navodi se da je Budimir od kompanije “COEXFRUIT S.A” kupio tri kontejnera banana, a potom od nepoznate osobe i 1.400 kilograma droge, koja je utovarena u kontejner pa u brod “MSC Charlotte”, u luci Puerto Bolivar u Ekvadoru.

Brod je zatim 23.08.2020. godine uplovio u Luku Bar, nakon čega je, a posle carinjenja, opojna droga kokain prebačena u magacin u Mojanovićima, gde je uskladištena… Dok je okrivljena Marina Krstović učestvovala u nabavljanju i realizaciji transporta pošiljke u kojoj su se nalazile banane i kokain, tako što je sve detalje dogovarala na engleskom jeziku sa prodavcem banana Karlosom Falkezijem…. a potom pratila kretanje pošiljke… te nakon toga pratila prijem i organizovala uskladištenje tovara u magacin u Mojanovićima”, piše u odluci.

Podseća se da su pripadnici Uprave policije drogu oduzeli 26. avgusta.

Piše da osnovana sumnja da je Marina Krstović počinila krivično delo proizlazi iz činjenice da je ona lično naručila pošiljku od firme “COEXFRUIT S.A” u kojoj se nalazio i kokain, da je pratila transport, organizovala carinjenje pošiljke, te pratila dolazak droge u zetsko selo Mojanovići.

Ukazuje na osnovanju sumnju da ista ima potpunu kontrolu nad tovarom, iz čega proizlazi i osnovana sumnja da je okrivljena znala da se u predmetnom tovaru, nalazi i opojna droga”.

Crnogorska policija još ne može saopštavati detalje akcije u kojoj je zaplenjeno 1.400 kilograma kokaina, pa ni to da li zbog tog stotinu miliona eura vrednog tovara traže stanovnika Tuzi, registrovanog u policiji kao bezbednosno interesantno lice.

Ta osoba, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, napustila je državu nakon zaplene droge u Mojanovićima.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin rekao je juče novinarima da imaju obaveštajne podatke o umešanosti jedne kriminalne grupe u taj, međunarodni šverc kokaina, i da taj klan deluje u Evropi.

On i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović objasnili su predstavnicima medija, da su podatke o sumnjivoj pošiljci dobili od međunarodnih partnera.

Banane su utovarene u Ekvadoru, a u Bar su stigle brodom MSC ‘Charlotte’… Špediter je firma Top logistik, a krajnja adresa bila je firma ‘San Francisko’ d.o.o. čiji magacin je u Mojanovićima”, rekao je Sekulović.

Objasnio je da su iste noći kada je kokain pronađen u magacinu sada uhapšenih Marine i Budimira Krstovića, policajci priveli i saslušali više osoba.

Brđanin je kazao da su akciju “187” u kojoj je pao tovar od 1.400 kilograma kokaina, skupa realizovali policija, Više tužilaštvo i Viši sud.

Sekulović je novinarima ekskluzivno otkrio da je crnogorska policija i poslednjeg dana avgusta učestvovala u još jednoj velikoj globalnoj akciji kojom je rukovodila američka DEA.

Međutim, ni on ni Brđanin nijesu precizirali o kojoj akciji se radi, niti da li je i koliko kokaina zaplenjeno.

Direktor policije istakao je da su u toj akciji sprovodili mere za jednu osobu koja ima veze sa organizovanjem međunarodnog transporta kokaina.

Uskoro ćete i o tome dobiti više informacija. Ne mogu da kažem da li je ta osoba državljanin Crne Gore, ali to što mi sprovodimo ovde, možda ima odjek negdje na drugom kraju sveta”, kazao je Brđanin.

Kazao je i da policija ima informacije čijih su trideset i nešto kilograma kokaina zaplenjenih pre par godina u luci Bar, takođe u kontejneru banana.

Možda je neko i uhapšen zbog toga”, rekao je Brđanin.

Ni nakon pet dana od zaplene čak 1.400 kilograma kokaina, koja je najveća u istoriji Crne Gore, aktuelni predsednik Crne Gore, kao ni jedan funkcioner iz prethodne vlasti, nije čestitao ovako veliku akciju službenicima Uprave policije i Uprave prihoda i carina, saopštili su juče iz SNP-a.

Podsećaju da je taj događaj bio udarna vest u crnim hronikama u Evropi.

U svojim čestitkama koje je ranije Milo Đukanović, kao predsednik Crne Gore upućivao tadašnjem ministru Mevludinu Nuhodžiću i bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, znao je da naglasi da ‘sve zapaženiji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i

prepoznatljiva kooperativnost naših službi bezbednosti sa inopartnerima, potvrđuju da uspešno sprovodimo reforme kako u normativnom, tako i institucionalnom delu i da nudimo efikasne i kvalitetne odgovore na aktuelne bezbednosne pretnje, po uzoru na savremene demokratske sisteme i pravne tekovine’. Postavlja se pitanje zašto onda predsednik Đukanović nije čestitao službenicima Uprave policije i Uprave prihoda i carina na rekordnoj zapleni narkotika, već je sve svoje delovanje poslednjih dana usmjerio na podizanje tenzija i prizivanja sukoba koji bi se mogli dogoditi prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija”, navode iz Medijskog centra SNP CG.