Togo povukao priznanje nezavisnosti Kosova

0

Togo, država u zapadnoj Africi, povukla je priznanje nezavisnosti Kosova , 28. juna ove godine, saopštio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
On je rekao da je cilj Beograda da broj zemalja koje priznaju Prištinu padne ispod polovine članica UN, ispod broja od 97 zemalja.
“Time dobijamo to da oni ne mogu da se ponašaju kako hoće, da moraju da idu na dogovor, a ne da smatraju da je ta stvar gotova. Pokazalo se da nije gotova”, rekao je Dačić.

Kako je rekao, oni ne mogu da budu članice UN-a jer će Rusija da stavi veto u Savetu bezbednosti, ali ako Rusija ne stavi veto, “mi moramo da imamo većinu članica UN na našoj strani”.

Dačić je dodao da će Srbija nastaviti sa aktivnostima radi povlačenja priznanja Kosova.

Togo je afrička država čiji je glavni grad Lome.

Na jugu sa 56 kilometara dugom obalom izlazi na Gvinejski zaliv, deo Atlantskog okeana, a graniči na zapadu sa Ganom, na severu sa Burkinom Faso i na istoku sa Beninom.

Togo ima 7,6 miliona stanovnika.

Do sada su odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova povukle Unija Komora, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Palau, Centralnoafrička Republika i Togo.