Tramp na sudu?

Tramp na sudu?

Povereništvo Zastupničkog doma koje istražuje napad na Kapitol 6. januara optužilo je u bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za podsticanje pobune, zaveru za prevaru Sjedinjenih Država, ometanje akta Kongresa i još jedno federalno kazneno delo na koje ga je uputilo ministarstvo pravosuđa za potencijalni kazneni progon.

Ova akcija, prvi put u američkoj istoriji da je Kongres uputio bivšeg predsednika na kazneni progon, kodeks je 18-mesečne istrage odbora o pokušaju g. Trampa da poništi izbore 2020. koji su kulminirali nasiljem Trampovih pristalica koji su opsedali Kapitol.

Panel je imenovao pet Trampovih saveznika – Marka Midovsa, njegovog poslednjeg šefa kabineta, i advokate Rudolfa Đulijanija, Džona Istmena, Džefrija Klarka i Keneta Čisebroa – kao potencijalne saučesnike u tim akcijama. Ove optužbe, uključujući i onu protiv Trampa za davanje lažne izjave, podrazumevaju i zatvorske kazne.

Preporuke ovog odbora nemaju pravnu težinu niti prisiljavaju Ministarstvo pravosuđa na bilo kakvu akciju. Ministarstvo sprovodi vlastitu istragu o 6. januaru i postupcima Trampa i njegovih saveznika koji su doveli do napada.

Donald Tramp optužuje zastupnike Predstavničkog doma da su prikupili “lažne optužbe” protiv njega u pokušaju da ga spreče da se ponovno kandiduje za Belu kuću.