Putin traži zaštitu „ruskih“ oblasti u Ukrajini

Putin traži zaštitu „ruskih“ oblasti u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin prvi put je situaciju na teritorijima Ukrajine koje je Rusija proglasila svojim regijama nazvao “izuzetno teškom”.

Putin je izjavio da je “situacija u regijama DNR, LNR, Herson i Zaporožja izuzetno teška” i poručio snagama bezbednosti u četiri regije da moraju učiniti sve kako bi osigurale bezbednost građana u njima.

“Želeo bih posebno da istaknem jedinice bezbednosnih agencija koje su počele delovati u novim regijama Rusije. Da, teško vam je sada, situacija u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti je izuzetno teška. Ali ljudi koji tamo žive nadaju se vama, vašoj zaštiti”; izjavio je Putin, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

On je obećao da će osigurati nove jedinice sa savremenom opremom i naoružanjem, kao i iskusnim ljudstvom.

Putin je takođe pozvao na jačanje rada sigurnosnih agencija u ključnim područjima usled pojave novih pretnji i naložio specijalnim službama da drže pod stalnom kontrolom mesta masovnijeg okupljanja građana i strateške objekte saobraćajne i energetske infrastrukture.

Ruski predsednik je tajnoj službi FSB naredo da maksimalno koristi operativni, tehnički i ljudski potencijal u cilju strože kontrole društva. Pojačanu budnost zatražio je i od protivobaveštajnih službi, uključujući i vojnu obaveštajnu službu.

“Od kontraobaveštajnih agencija, uključujući vojsku, sada se traži maksimalna pribranost, koncentracija snaga. Potrebno je oštro suzbiti akcije stranih specijalnih službi, brzo identifikovati izdajnike, špijune i sabotere”, rekao je Putin.

Takođe je zatražio jačanje rada granične službe FSB-a, nazivajući granicu “najvažnijom, ključnom granicom za osiguranje bezbednosti zemlje”, koja mora biti pouzdano pokrivena.