Tramp neće na saslušanje o opozivu

0

Bela kuća odbija da učestvuje na saslušanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa u okviru procedure opoziva pokrenute oko afere pritisaka na Ukrajinu, izjavio je advokat američkog predsednika Donalda Trampa.
“Ne može se legitimno od nas očekivati da učestvujemo na saslušanju kada imena svedoka nisu objavljena i neizvesno je da li će Odbor za pravosuđž ponuditi predsedniku fer proces”, napisao je je advokat Bele kuće Pet Sipoloni, u pismu predsedniku odbora Džeroldu Nedleru – koji je uputio poziv za saslušanje u sredu.
Ova odluka odnosi se samo na saslušanje 4. decembra, a da li će imati predstavnika u ostalim pretresima Bela kuća će odlučiti do petka.
Predstavnički dom nastavlja ove nedelje proceduru opoziva predsednika Trampa pretresom pred Odborom za pravosuđe koji treba da sastavi predlog za Trampov opoziv, na osnovu prikupljenog materijala u istrazi i svedočenja zvaničnika pred Odborom za obaveštajna pitanja.
Demokrate u Kongresu tvrde da je Tramp zloupotrebio položaj jer je isplatu vojne pomoći uslovio time da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokrene istragu o poslovanju sina Džozefa Bajdena u Ukrajini i navodnom mešanju Kijeva u američke izbore 2016.
Tramp negira da je uradio bilo šta protivzakonito i istragu je nazvao “lovom na veštice”.
Odbor za pravosuđe će u naredne dve nedelje glasati o tome da li Predstavničkom domu da uputi zvanični predlog opoziva, o kojem će se onda izjasniti i ceo Predstavnički dom. Plan demokrata je da se to završi pre Božića, 25. decembra, navodi Glas Amerike.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime