Tramp pobedio impičment

0

Senat SAD oslobodio je predsednika Donalda Trampa optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, čime je okončano suđenje u procesu njegovog opoziva.

Senatori su juče glasali skoro potpuno prema partijskoj pripadnosti u vezi sa optužbom za zloupotrebu položaja (52:48) i potpuno prema partijskoj pripadnosti u vezi sa optužbom koja se tiče opstrukcije Kongresa (53:47), prenosi Glas Amerike.

Oni su glasali u četiri sata popodne po lokalnom vremenu i to je poslednja uloga koju je trebalo da obave kao porotnici u dvonedeljnom suđenju koje je održano nakon što je Predstavnički dom 18. decembra usvojio dve tačke optužnice protiv predsednika Trampa.

Jedini senator koji nije glasao uz svoje partijske kolege, u vezi sa optužbom za zloupotrebu položaja, bio je Mit Romni, republikanac iz Jute, bivši guverner Masačusetsa i predsednički kandidat Republikanske stanke 2012. godine.

Da bi Tramp bio smenjen, trebalo je da ga proglase krivim dve trećine od sto članova Senata.

„Smenjivanje predsednika zbog toga što je koristio ustavom data ovlašćenja, koja su ranije koristili i republikanski i demokratski predsednici, predstavljalo bi opasan presedan i nasilje nad podelom vlasti koju propisuje ustav. Zapravo, to bi značilo da je predsednik podređen Kongresu… Ovo je redak istorijski momenat za članove Senata koji je samo dva puta do sada, u 232 godine dugoj istoriji, odlučivao o smeni predsednika. Treba da budemo jako oprezni i pazimo da opoziv ne postane redovni odraz političkih razlika među nama”, kazao je republikanski senator Džon Kornin pre glasanja.

Predsednik nije pomenuo proces opoziva – impičment – u svom govoru o stanju nacije u utorak uveče. Međutim, ranije je konstantno kritikovao ceo proces kao „lov na veštice” i tvrdio da nije uradio ništa pogrešno, prenosi Tanjug.

Rezolucijom o opozivu koja je usvojena u Predstavničkom domu, Tramp se tereti da je zloupotrebio položaj jer je zahtevao od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se obaveže da će pokrenuti istrage o demokrati i potencijalnom protivkandidatu Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru. Istovremeno, Tramp je zaustavio isplatu vojne pomoći od 391 milion dolara namenjene Ukrajini.

Druga tačka rezolucije je opsturkcija Kongresa. Navodi se da je Tramp ometao kongresne istrage tako što je naredio članovima svoje administracije da ne svedoče i ne dostavljaju dokumenta kongresnim odborima koji su vodili istragu.