Tramp podržao demonstrante u Hongkongu

0

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji je usvojio Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hongkongu i sankcijama kineskim vlastima. Tramp je to učinio uprkos oštrim zamerkama Pekinga sa kojim nastoji da postigne sporazum o okončanju trgovinskog rata.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije. To podrazumeva i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima koji suzbijaju slobodu na toj teritoriji.

“Pa mi smo uz Hongkong. Ali, kao što znate, ja imam veoma dobar odnos sa kineskim predsednikom Sijem. Zbog toga smo na mukama. Ali, ovo je veoma važno… U isto vreme želimo da vidimo da ide dobro i Hong Kongu”, poručio je Tramp.

Kina u zvaničnom saopštenju protestuje zbog mešanja u unutrašnje poslove. Smatra da je to ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi koji regulišu međunarodne odnose.

Kineska vlada i narod čvrsto se protive takvim potezima. Peking navodi da stanovnici Hongkonga uživaju demokratska prava bez presedana.

Potpisanje Zakona je usledilo tri dana posle lokalnih izbora. Na tim izborima opozicioni kandidati ostvarili su veliku pobedu i osvojili najviše mesta u okružnim savetima. Osvojili su 17 od 18 mesta. Za razliku od okružnih saveta građani Hongkonga ne mogu da utiču na izbor vlade, jer nju bira zvanični Peking.