Kurti: Sporazumi bez dozvole

0

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da zvaničnici Kosova koji su potpisali pisma o namerama sa Beogradom o železničkom i avio saobraćaju nisu imali odobrenje vlade u Prištini da to učine. On je ocenio da je ekonomski opravdanija železnička linija do Leška, umesto preko Merdara.

Danas su u Minhenu dva sporazuma potpisana od strane zvaničnika koje je ovlastio bivši ministar Palj Ljekaj i ceo proces pregovora obavljen je pre početka naše vlade. Stoga ovi službenici nisu dobili odobrenje nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štaviše, tekst sporazuma nije objavljen ili objavljen u javnosti. Objavljeni su različiti nezvanični nacrti“, naveo je Kurti u svojoj večerašnjoj objavi preko Fejsbuka.

Istakao je važnost transparentnosti ali i neophodnost da rezultat pregovora Beograda i Prištine bude u skladu sa, kako je napisao, suverenitetom Kosova i njegovim zakonima, te ekonomskim prioritetima.

Kurti tvrdi da je isplativija železnica do Leška nego do Merdara: „Štaviše, ako se oslonimo na jednu verziju sporazuma, i ako se ekonomski analizira, železnica do Leška je prioritetnija i isplativija od Merdara“.

Na kraju je naglasio da u tranzicionom periodu upravljanja, nova vlada analizira ono što je urađeno u prošlosti, te da je to prioritet za nadležna ministarstva.

Srpski i kosovski lideri, uz regionalne, nalaze se u Minhenu gde prisustvuju konferenciji o bezbednosti, a večeras su učestvovali na tribini „Izgradnja društvene stabilnosti u evropskom susedstvu“. Kurtiju je ujedno ovo prvo učešće na nekom međunarodnom skupu nakon izbora za premijera Kosova.

Kurti je rekao da je na zapadnom Balkanu mafija jedini sektor koji je integrisan u celosti, te da je na zapadnom Balkanu potrebno da najpoznatije osobe budu tužioci umesto premijera i predsednilka.

Na tribini su se prvi put sreli i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti kao dva zvaničnika.
„Bilo je žestoko“, rekao je Vučić za RTS posle ovog događaja.

Danas je u Minhenu potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa Beograd-Priština, a nedavno i o uspostavljanju avio-saobraćaja.