Tramp ponovo na sudu

Tramp ponovo na sudu

Donalda Trampa danas danas čekaju dve sudske odluke koje mogu uticati na njegovu kandidaturu za ulazak u Belu kuću. On je pozvan u Njujork na saslušanje kako bi se odredio datum suđenja u aferi Stormi Danijels, nazvanoj po porno-glumici kojoj je , kako se tvrdi, Tramp nezakonito dao novac kako bi prećutala njihovu aferu koju su navodno imali u prošlosti. Njujorške sudije su spremne da ovo suđenje, po prirodi istorijsko i bez presedana, odlože za najmanje mesec dana, da bi tada donele odluku hoće li Trampa zaštititi predsednički imunitet. Sud u Njujorku će verovqatno sačekati odluku Vrhovnog suda, što će Trampovi advokati pokušati da iskoriste. Advokati, naime, temelje svoju odbranu, a posebno jabne nastupe na tvrdnji da su sudije pod uticajem protivničke Demokratske stranke i da na ovaj način žele da utiču na ishod izbora za predsednika SAD.

Druga pravna situacija tiče se Trampove imovine i on je pod pritiskom zaplene imovine ako sudu ne da garanciju da će platiti pola milijarde dolara reparacije, po ranijoj presudi kojom su Tramp i njegovi sinovi osuđeni da plate 464 miliona dolara, zbog toga što su prikrivali vrednost svojih nekretnina, kako bi dobili bankarske kredite.

Ako Tramp danas ne obezbedi kauciju, analitičari smatraju da ga čeka „poniženje“ jer bi morao da proda deo imovine, da podigne kredit ili , čak , proglasi lični bankrot. Tužilac ima mogućnost da zapleni novac koji Tramp drži u Njujorku ili neke od njegovih nekretnina, recimo Trampova kula na Petoj aveniji. Postoje brojne spekulacije. Njujork post, tabloid, tvrdi da će Tramp prepustiti tužiteljki Leticiji Džejms da zauzme njegovu kulu i golf terene u luksuznom okrugu Vesčester, severno od Njujorka.

Trampov izborni štab je do sada uspevao da na temelju sudskih pritisaka podigne popularnost kontroverzon 77-godišnjeg biznismena i da ojača njegov pohod na Belu kuću.