Kurti: „Sagradili smo devet policijskih stanica na Severu“

Kurti: „Sagradili smo devet policijskih stanica na Severu“

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da je na Severu Kosova sagrađeno devet policijskih stanica, da su zaplenjeni milioni evra robe i da su uteđeni milioni u kosovskom budžetu. On tvrdi da su zaplenjene tone narkotika, zatvoreni ilegalni putevi a laboratorije za preradu droge – uništene.
„Kosovska policija zaplenila je preko 2,4 tone opojnih materija. Blizu 37 miliona evra robe i imovine zaplenjene i zaplenjene od strane Kosovske carine. Broj inspekcijskih nadzora Centralne inspekcije za nadzor nad tržištem povećan je za oko 63% u odnosu na 2019. godinu – rekordan broj inspekcija. Javni novac se troši odgovorno i takođe štedi i štiti. Preko 145 miliona evra ušteđeno je u budžet Kosova od tri procesa dobijena u međunarodnoj arbitraži”.
„Na severu zemlje smanjene su nelegalne aktivnosti, a zakonitost i bezbednost se povećavaju. Zatvoreno je 27 ilegalnih ruta, a uništeno je 9 laboratorija za drogu, 6 laboratorija za kriptovalute i 4 skladišta oružja. U istragama o terorističkom i paravojnom napadu od 24. septembra oduzeti su alarmi i kamere nelegalnih objekata i naoružanje i imovina u vrednosti od oko 15 miliona evra.
„Tamo je sada uspostavljeno 9 policijskih stanica za nadzor i kontrolu granice, a nije ih bilo do 2021. godine. Posle 24 godine u severnim opštinama, otvorene su i funkcionalizovane kancelarije Kosovske agencije za registraciju preduzeća i opštinskih katastara. usluga građana i pravnih poslova. Pošto nema nelegalnih registarskih tablica, javna bezbednost je bolja. Postavljaju se putevi koji povezuju sela na severu i sa opštinama na jugu, grade se i obnavljaju kuće stanovnika, a telekomunikaciona i internet infrastruktura se modernizuje za 4G+ i 5G usluge“ saopštio je Aljbin Kurti.