Tramp: „Proganjaju me kao političkog protivnika“

Tramp: „Proganjaju me kao političkog protivnika“

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je, po završetku saslušanja pred sudom u Vašingtonu, da optužbe protiv njega predstavljaju „progon političkog protivnika”.
„Ako ne možete da ih sudski procesuirate, progonite ih”, rekao je Tramp obraćajući se medijima na aerodromu u Vašingtonu.
„Ovo je veoma tužan dan za Ameriku, a takođe je bilo veoma tužno voziti se Vašingtonom i videti prljavštinu i propadanje. Ovo nije mesto koje sam napustio”, rekao je Tramp.
Tramp se danas izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za pokušaje poništavanja rezultata predsedničkih izbora u SAD 2020. godine.
Trampu je pred kraj saslušanja rečeno da ne sme da komunicira o činjenicama iz slučaja koji se vodi protiv njega i mora da odgovori na poziv suda u Vašingtonu.
On je upoznat i sa „posledicama” ukoliko prekrši pretpretresne uslove.

Nepoštovanje preporuka suda može rezultirati nalogom za hapšenje, poništenim uslovima puštanja, pritvorom i optužbama za nepoštovanje suda.
Tužioci su poručili da neće tražiti da Tramp bude u pritvoru pre početka suđenja.
Jedan od tužilaca je na samom kraju saslušanja rekao da će čitav slučaj imati koristi od normalnog i brzog suđenja, a Trampov advokat Džon Lauro je odgovorio da će njegovom timu biti potrebno vreme da se pripremi i prouči dokaze Ministarstva pravde u vezi sa Trampovim slučajem s obzirom na to da vlada ima vremenski period od tri godine da ih iznese.
On je dodao da je jednako važno da, pored brzog suđenja, ono bude i pošteno i pravedno.
Specijalni tužilac Džek Smit podigao je u utorak novu optužnicu protiv Trampa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsednik optužuje za prevaru SAD, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.