Tramp tužio američku vladu

Tramp tužio američku vladu

Zbog toga što je pre dve nedelje FBI ( Federalni istražni boro) pretresao njegovu kuću na Floridi, biši američki predsednik Donald Tramp je tužio američku vladu.
Tramp u tužbi, podnetoj federalnom sudu u Vest Palm Biču na Floridi, traži i da mu američko Ministarstvo pravde dostavi detaljan spisak predmeta koje je Ef-Bi-Aj oduzeo iz njegove kuće u Mar a Lagu tokom pretresa 8. avgusta, kao i da mu istražitelji vrate sve one koji prekoračuju okvire naloga za pretres, prenosi Rojters.
„Ne može se dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde… Sprovođenje zakona se ne može koristiti kao oružje u političke svrhe”, navodi se u Trampovom podnesku.
Ponekad se u veoma osetljivim slučajevima, od strane suda može imenovati poseban upravnik, najčešće penzionisani sudija ili advokat, koji će proći kroz zaplenjene materijale i obezbediti da istražitelji ne pregledaju zaštićene informacije.
Tako je tokom Ef-Bi-Aj pretresa domova Trampovih bivših advokata Majkla Koena i Rudija Đulijanija, kancelarija američkog tužioca na Menhetnu zatražila imenovanje specijalnog upravnika.
Pretres Mar a Laga od 8. avgusta predstavlja značajnu eskalaciju u jednoj od mnogih federalnih i državnih istraga sa kojima se Tramp suočava, i koje se odnose na vreme provedeno na funkciji, kao i na njegovo privatno poslovanje.
Američka vlada je pronašla više od 300 poverljivih dokumenata u Mar a Lagu, uključujući materijale CIA, Agencije za nacionalnu bezbednost i Ef-Bi-Aja, izvestio je Njujork tajms, pozivajući se na više izvora obaveštenih o tom pitanju.
Pretres Ef-Bi-Aja je deo federalne istrage o tome da li je Tramp nezakonito uklonio dokumente kada je napuštao funkciju u januaru 2021, nakon što je izgubio na predsedničkim izborima od demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.
Tokom pretresa, Ef-Bi-Aj je zaplenio 11 fascikli poverljivih materijala, od kojih su neki označeni kao „strogo poverljivo”, što je najviši nivo poverljivosti rezervisan za najstrože čuvane informacije o nacionalnoj bezbednosti SAD i kojima se može pristupati samo u posebnim državnim objektima, navodi britanska agencija.